Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

11. 09. 2021. 09:11 >> 09:12
17

INSTITUT ALTERNATIVA

Prekinuti stigmatizaciju učesnika protesta na Cetinju

Institut alternativa pozvao je na zaustavljanje stigmatizacije učesnika javnih okupljanja, napominjući kako ciljano objavljivanje informacija o učesnicima protesta na Cetinju i njihovih fotografija na društvenim mrežama podstiče stigmatizaciju i ugrožava temeljna prava građana da iskažu protest.

"Dijeljenjem fotografija, identiteta i informacija o radnim mjestima učesnika protesta na Cetinju od strane Facebook stranice Info 050, uz propratne uvredljive komentare na ličnoj osnovi, podstiče se stigmatizacija ovih lica i širenje mržnje, u uzavreloj društvenoj atmosferi", saopštila je Nikoleta Pavićević iz Institut alternativa.

Ta NVO je, kako je saopšteno, prijavila navedene sadržaje kompaniji Facebook, čiji standardi, podsjeća ona, podrazumijevaju zaštitu privatnosti i uklanjanje neprimjerenog sadržaja.

"Podsjećamo da je Ustavom Crne Gore, zakonom i potvrđenim međunarodnim ugovorima garantovana sloboda javnog okupljanja, kao i sloboda misli, savjesti i vjeroispovjesti. Osim što je neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg portreta i snimka, bez pristanka lica koje je prikazano a čime se osjetno zadire u lični život lica, kažnjivo prema Krivičnom zakoniku Crne Gore - ovakva praksa podstiče javni progon pojedinaca zbog izraženog mišljenja i političkog uvjerenja", navodi Pavićević.

Objavljivanje identiteta i ostalih učesnika protesta, uz najave da će se sa njim nastaviti uprkos navodnim prijetnjama, doprinosi, kazala je, stvaranju atmosfere zastrašivanja i odvraćanja građana od uživanja ustavnih prava, kao i povišenim tenzijama.

"Posebno zabrinjava činjenica da se na jednoj od objavljenih fotografija našlo i maloljetno lice, čiji integritet uživa posebnu zaštitu. Pridružujemo se apelima građana, koji su se našli na meti, ali i drugih društvenih aktera, da se utvrdi odgovornost za objavljivanje ovih sadržaja. Apelujemo i na administratore stranice da prestanu sa faktičkim progonom svojih sugrađana i sugrađanki", kazala je Pavićević.



Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније