Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

11. 09. 2021. 13:18 >> 13:19
6

APEL BJEKOVIĆA

Vlast i opozicija da iniciraju dijalog u CG

Vlast i opozicija treba da iniciraju dijalog, a i crkveni velikodostojnici da rade u punoj mjeri radi smirivanja konflikta, ocijenio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković.


Bjeković je u intervjuu agenciji Mina kazao da je neophodno uključivanje intelektualne elite i da institucije kao što su Akademija nauka i Univerzitet (UCG) mogu dati doprinos smirivanju tenzija.

On je kazao da su se pomirljive poruke čule nakon događaja od 4. i 5. septembra, odnosno, nakon što je “eskalacija konflikta u nedjelju dostigla svoj maksimum”.

“Međutim, takođe mi se čini da su te pomirljive poruke bile preglasane pozivima na zaoštravanje konflikta, i to u većem broju medijskih izvještaja”, rekao je Bjeković.

On je istakao da, kako vrijeme bude odmicalo, pomirljive poruke treba da dobijaju mnogo više prostora od ostalih.

Teško je izdvojiti ko bi trebalo da pokrene dijalog, kazao je Bjeković, jer su odgovorni svi društveni faktori.

“Logično je da onaj ko dolazi sa pozicije vlasti i moći inicira taj proces. Na drugima je da pažljivo procijene poziv i da ga apriori ne odbacuju i uslovljavaju, jer to vodi u dalju neizvjesnost i zaoštravanje konflikta”, ocijenio je Bjeković.

Potreba uključivanja intelektualne elite je, istakao je on, nedvosmisleno nasušna potreba Crne Gore.

“Naravno, i institucija kao što su Akademija nauka, UCG i druge koje mogu dati doprinos smirivanju tenzija ali i dezavuisanju poruka čiji cilj to nije”, dodao je Bjeković.

Kada je riječ o porukama vjerskih zajednica, Bjeković je kazao da stiče utisak da njihove izjave idu od poziva na smirivanje tenzija do poziva na zaoštravanje konflikta.

On je istakao i da vidi potrebu da se crkveni velikodostojnici uključe, i da rade u punoj mjeri na smirivanju konflikta.

“O tome ko je za šta odgovoran i ko je šta skrivio teško da od crkvenih vlasti može doći odgovor, budući da bi one trebalo da su odvojene od državnih vlasti, te bi bilo dobro da se zadrže u tim okvirima”, rekao je on.

Kako god se aktuelna situacija bude razvijala, naveo je Bjeković, građani mogu da budu “i najveće žrtve i dobitnici”.

“Ne možemo ostaviti da se događaji ovog tipa generalno reflektuju na međuvjerski sklad, odnosno međuetničke odnose. To je ključna potreba ali i poruka cijele zajednice”, dodao je Bjeković.

On je ocijenio da postoji prostor za poboljšanje stanja, ne samo u oblasti međuvjerskog sklada i etničkih odnosa, već i u sagledavanju ostalih aktuelnih problema.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније