Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ mitropolija.com ]

13. 09. 2021. 17:59 >> 18:08
6

ADVOKAT KAVARIĆ

"Vlasnik Cetinjskog manastira je MCP"

Advokat Dalibor Kavarić, pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko primorske, kaže da se Prijestonica Cetinje lažno predstavlja kao vlasnik Cetinjskog manastira. On navodi da je vlasnik manastira Mitropolija crnogorsko primorska.

Skupština Prijestonice trebalo bi sjutra da razmatra Građansku inicijativu za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

“Svrha je manipulacija, podizanje tenzija i ostvarivanje određenih kratkoročnih političkih ciljeva, ali bez ikakve pravne podloge i nasuprot svim imperativnim, pravnim, krivičnim i obligacionim propisima u Crnoj Gori”, naveo je Kavarić.

On kaže da postoje dokazi iz novijeg vremena kojim se može potvrditi kontinuitet priznavanja svojine MCP nad Cetinjskim manastirom.

“U dokumentima je i zapisnik o glavnoj raspravi na kojoj je zaključeno sudsko poravnanje između Cetinjskog manastira i Prijestonice Cetinje, upravo na osnovu ovoga ugovora iz 1972. godine. S obzirom na to da Opština Cetinje neko vrijeme nije plaćala zakupninu odnosno nadoknadu, Cetinjski manastir preko tadašnjeg punomoćnika MCP advokata Mlađena Mićovića, pravnog zastupnika Mitropolije crnogorsko-primorske i brata sadašnjeg mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Joanikija, a na osnovu ugovora iz 1972. godine, 2000. godine dobija spor u kojem se zaključuje sudsko poravnanje, gdje Opština Cetinje priznaje i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj svojstvo pravnog lica i Cetinjskom manastiru u okviru nje, i priznaje da je dužna po osnovu nadoknade, da nije plaćala određeno vrijeme i da će ubuduće plaćati”, naveo je Kavarić.

Kaže kako je posebno interesantno da Opština Cetinje, sada Prijestonica Cetinje i dan danas, plaća Cetinjskom manastiru nadoknadu za manje vraćeno zemljište, odnosno Mitropoliji crnogorsko-primorskoj kao ugovornoj strani u tom ugovoru iz 1972. godine i u vezi sa njim i, kako dodaje, poravnanje iz 2000. godine.

Kavarić je govorio o mogućem ishodu inicijative grupe građana Cetinja koji traže da se Cetinjski manastir vrati CPC.

“Postoji samo jedna, teorijska, pravna mogućnost da Prijestonica Cetinje i njeni odbornici velikodušno izađu podnosiocima inicijative za ”vraćanje”, odnosno davanje u korišćenje Cetinjskog manastira i pripadajućih nepokretnosti takozvanoj ”Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi”, a to je da naprave krivično djelo i da tuđu imovinu, bez saglasnosti Vlade, bez zakonom propisane procedure o obrazovanju komisije, davanju ponuda, javnoga oglašavanja, daju određenom pravnom subjektu. Dakle moj odgovor je: postoji, krivičnim djelom. Ukoliko se gospodi isplati da ugovore koji su njihovi pravni prethodnici, na pozicijama, odnosno na funkcijama predsjednika Skupštine Opštine i odbornika Skupštine Opštine donosili i koji ih obavezuju, dakle, ukoliko to zanemare oni shodno Članu 22. Zakona o državnoj imovini preuzimaju odgovornost, u ovom slučaju krivičnu, jer znaju da nisu vlasnici, znaju da se vode dva postupka koja imaju karakter prethodnoga pitanja, znaju da je Mitropolija pravno lice u okviru koga egzistira Cetinjski manastir, znaju da je Cetinjski manastir, čak i po ovoj netačnoj, ali ipak javnoj evidenciji, upisan kao korisnik na zemljištu i na objektima i da vodi postupke za pretvaranje korišćenje u prava svojine, a da je korišćenje po sadašnjim propisima izjednačeno sa svojinom”, poručio je Kavarić.

Zakona o državnoj imovini, kako navodi Kavarić, propisuje da je titular državne imovine Crna Gora.

“Ukoliko, uprkos svemu tome, budu raspolagali, vjerujte mi, nije pretenciozno, na osnovu svega ovoga što imam i što mi je poznato i što je njima poznato, znači nije pretenciozno reći da odbornici i posebno odgovorno lice, jer tamo član 22. Zakona o državnoj imovini, posebno apostrofira odgovornost starješine organa ili rukovodioca, odnosno zakonskih zastupnika državnih organa, krivičnu odgovornost za nedomaćinsko, nezakonito i svaki drugi nedozvoljen oblik raspolaganja državnom imovinom, ukoliko bismo, shodno stanju formalnoga upisa i onoga što piše u listu tretirali ovu imovinu kao državnu. Dakle, već smo pričali o tome da član 4. Zakona o državnoj imovini propisuje da je titular državne imovine Crna Gora. član 39. stav 3. propisuje da Vlada mora dati prethodnu saglasnost na svako raspolaganje, uključujući i uredbu o načinu prodaje i davanja u zakup. Postoji jasna procedura ukoliko smatramo da je ovo državna imovina. Međutim, na osnovu svega onoga što sam objasnio, a s obzirom da se vode ovi postupci, s obzirom da Opština, odnosno Prijestonica i dan-danas plaća za manje vraćeno zemljište, pazite, ovim poravnanjem i ovim ugovorom se ne dovodi u pitanje ono što je bilo oduzeto pa vraćeno, to je ovo što je sad bilo upisano, već se plaća nadoknada i za manje vraćeno zemljište mimo toga. Za plaćanje zemljišta mimo ovoga što je sad upisano na Mitropoliju i što je upisano od 1958. godine do 2005. godine kad je nezakonito upisano na Prijestonicu, a vezano za upis iz 2005. godine, što smo već pričali da se radi o upisu na osnovu naloga koji je direktor Uprave za nekretnine državne dao područnim jedinicama. Dakle, nalog nije pravni osnov”, poručio je Kavarić.

On kaže i da Prijestonica Cetinje želi da ostavi utisak i lažno se predstavlja kao vlasnik crkvenih nepokretnosti.

“Svrha eventualne odluke, ja ujedno upoznajem i želim da skrenem pažnju i građanima Cetinja i građanima Crne Gore na osnovu ovoga kako sam pojasnio i dokumentovao materijalnim dokazima, da skrenem pažnju i građanima Crne Gore i građanima Cetinja da ne nasjedaju na to što Prijestonica želi da ostavi utisak i lažno se predstavlja kao vlasnik crkvenih nepokretnosti i pokušava, nezakonito i neosnovano da raspolaže sa crkvenim nepokretnostima i u tom smislu, želim da skrenem pažnju građanima Cetinja da jednostavno Prijestonica Cetinje nema nikakvih pravnih mogućnosti, osim one koju sam naveo teorijske, da krivičnim djelom, ne samo svojinski, nego ni državinski ni obligaciono nema pravo da raspolaže Cetinjskim manastirom, niti sa njegovom imovinom”, naveo je Kavarić.

On kaže i da ne želi da ulazi u domen političkih ciljeva i, kako dodaje, manipulacije.

“Ali svakako žele da pred građanima Cetinja i građanima Crne Gore ostave utisak kao da oni imaju neka ovlašćenja i kao da im daju nadu da su oni nekom svojom odlukom kadri i vlasni da raspolažu sa tom imovinom, na taj način instruišući ove građane, obmanjujući ih oni dižu tenzije, a građani, laici, će, na osnovu eventualno neke deklaracije ili nekog deklarativnog akta reći: “Eto, nama je Prijestonica Cetinje dala…”. Međutim, to nema nikakvu težinu, oni ih varaju, oni im ne govore istinu i pri tome im ne prikazuju, a to je i svrha ovoga našega razgovora, ne prikazuju im suštinu stvari, a to je da Opština Cetinje i dan-danas plaća Mitropoliji crnogorsko-primorskoj nadoknadu za manje vraćeno zemljište za Cetinjski manastir. Dakle, svrha je manipulacija, podizanje tenzija i ostvarivanje određenih kratkoročnih političkih ciljeva, ali bez ikakve pravne podloge i nasuprot svim imperativnim, pravnim, krivičnim i obligacionim propisima u Crnoj Gori”, zaključio je Kavarić.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније