Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

14. 09. 2021. 14:35   >>  14:39

MITROVIĆ-KORDIĆ

UP će doprinositi i dalje pregovaračkom procesu

Unija poslodavaca posjeduje stručna i praktična znanja iz oblasti privrede i socijalne politike koja su i u prethodnom periodu bila stavljena na raspolaganje pregovaračkoj strukturi Crne Gore, uz očekivanje da će se njihov doprinos još više valorizovati u narednim fazama pregovora, saopšteno je tokom razgovora predsjednika Unije poslodavaca Crne Gore Predraga Mitrovića i glavne pregovaračice Zorke Kordić.

Oni su, sa saradnicima, danas održali sastanak s ciljem razmjene informacija o trenutnim aktivnostima Kancelarije za evropske integarcije i Unije poslodavaca Crne Gore i razmotrili mogućnosti za unapređenje dalje saradnje.

Kako ističu u saopštenju UP, Mitrović je ukazao na bogatu mrežu koju je Unija razvila sa privrednom zajednicom i organizacijama koje se bave ekonomsko-socijalnim pitanjima, ne samo na nivou države već i regiona i šire. Kako je istakao, zbog toga, Unija može biti izvrstan partner u uspostavljanju kontakata i saradnje sa različitim akterima koji mogu doprinijeti procesu evropske integracije.

Kordić je predstavila trenutno stanje u pregovorima sa EU, uz fokus na restrukturiranje pregovaračke strukture, u koju će, kako je kazala, svakako biti uključeni predstavnici Unije poslodavaca, i ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 kao "okidača“ daljih aktivnosti na zatvaranju pregovora po poglavljima.

"Kordić je ukazala na značaj političke komponente koju nosi revidirana metodologija pregovora, kroz veće uključivanje država članica, i u tom kontekstu ocijenila korisnom svu pomoć koja bi animirala države EU za veću podršku pristupanju Crne Gore Uniji. U tom smislu je istakla mogućnosti koje nude programi i projekti koje finansira EU i ponudila podršku Kancelarije za evropske integracije Uniji poslodavaca za pojašnjenje procedura i pronalaženje partnera", ističe se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da je proces pristupanja EU zajednički proces koji zahtijeva široki društveni konsenzus, bolju saradnju svih uključenih aktera i razmjenu znanja radi izgradnje kapaciteta za obaveze koje nas čekaju sticanjem članstva u EU, ali i odgovarajuću ekonomsku diplomatiju. Dogovoren je nastavak saradnje, sa mogućnošću organizovanja zajedničkih obuka, kao i zajedničkog događaja koji bi, po ugledu na Konferenciju o budućnosti Evrope, okupio poslodavce i predstavnike pregovaračke strukture radi razmjene mišljenja o temama koje su bitne kako za funkcionisanje na nacionalnom i nivou regiona, tako i za evropsku integraciju Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније