Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

15. 09. 2021. 11:20 >> 11:21
1

GRAĐANSKA ALIJANSA

Političari odmah da pokrenu dijalog

Najnovija političko-društvena dešavanja, sve veće tenzije u društvu, prisutan govor mržnje, slučajevi naslija, ugrožavanje ljudskih prava, nedostatak političkog dijaloga kreiraju sliku o Crnoj Gori koja se udaljava od evropskog puta i njenih demokratskih principa, saopšteno je iz Građanske alijanse povodom Međunarodnog dana demokratije. Zato pozivaju sve političke aktere da se izdignu iznad partijskih interesa i hitno pokrenu dijalog u duhu demokratskih vrijednosti.

Kako smatraju, ovo stanje je potrebno odmah mijenjati, a tu su prije svih odgovorni političari koji svojim djelovanjem i javnim nastupima treba da doprinose smanjenju tenzija i da ne podstiču njihovu eskalaciju i veće podjele u društvu.

“Potrebno je da odmah, bez odlaganja, otpočnu dijalog u Skupštini Crne Gore”, kazali su iz GA..

Podsjećaju da je Crna Gora nakon 30 godina višepartijskog sistema po prvi put na demokratskim izborima promijenila vlast.

“Međutim, institucije još uvijek nisu dovoljno razvijene i snažne, a pojedini procesi se žele realizovati mimo zvaničnih institucija. Tako svjedočimo sporom demokratskom sazrijevanju, nezainteresovanosti za društvene procese, zatvaranju očiju na kršenje demokratskih principa, pa se čini kao nikada prije da su oni kojima smo dali mandat da upravljaju tim procesima bez kontrole, a posljedice mogu biti nesagledive”, navodi se u saopštenju.

Smatraju da još nisu dovoljno razvijeni mehanizmi uključivanja građana u procese donošenja odluka, a oni koji postoje nijesu dovoljno primijenjeni.

“Država mora ojačati ove mehanizme i omogućiti jaču participativnu demokratiju, što će doprinijeti jačanju demokratskih kapaciteta naše države”, kazali su iz GA.

Pozivaju sve političke aktere da se izdignu iznad partijskih interesa i hitno pokrenu dijalog u duhu demokratskih vrijednosti.

“Takođe, pozivamo sve aktere u društvu u momentu kada su sve demokratske vrijednosti na ispitu, doprinesemo zajedno promociji tih vrijednosti, vrijednosti Evropske unije i onoga što one znače za građane. Jer podsjećamo – u društvu velikih podjela, svako od nas treba da bude inicijator povezivanja”, zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније