Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Autor: I. P. ]

16. 09. 2021. 09:16   >>  21:45 5

BACKOVIĆ

Za govor mržnje na internetu bilo 17 predmeta

Rukovodilac Grupe za suzbijanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala Uprave policije Jakša Backović kazao je da je do sada podnijeto 17 predmeta koji su vezani za krivično djelo izazivanje vjerske, rasne i nacionalne mržnje.

Backović je u Jutarnjem programu TVCG pojasnio da se nakon dobijanja krivične prijave obrađuju navedeni predmeti i prikupljaju podaci, te identifikuju dokaze kako bi došli do osumnjičenog lica.

"Većinu IP adresa lica koje smo identifikovali nalaze se van Crne Gore", rekao je Backović.

Kazne su, kaže, nadležnost suda, a ona može biti uslovna ili zatvorska do nekoliko mjeseci.

Govor mržnje je, kaže, dosta zastupljen, ali ne u svakom trenutku već zavisi od događaja do događaja: "Sad prednjači jedna grupacija, a ranije je to bila druga grupacija. Kao što je internet sredina gdje svako može da kaže šta hoće i kako hoće, ljudi nijesu svjesni većinom posljedica govora mržnje i onoga što kažu na internetu, ne znajući da vrše krivično djelo".

Kako je rekao, govor mržnje je zastupljen na svim društvenim mrežama.

"U komentarima najviše prednjači Tviter, i saradnja sa njima se odvija na nekom pristojnom nivou, dok je saradnja s Fejsbukom i Instagramom mnogo bolje", rekao je Backović.

On kaže da se govor mržnje najviše odnosio na animozitet prema određenim nacijama, a tek onda prema određenim pripadnicima vjere.

"Mnogo je mržnje na internetu za jednu zemlju u kojoj su preko 90 posto vjernici, pripadnici određenih vjera, i moraćemo tome da doprninesemo više pažnje", rekao je Backović.

A kako zaustaviti i kontrolisati govor mržnje na internetu veliki je izazov za medije. Provjerili smo kako se sa tim bore novinari portala RTCG i Vijesti.

Urednica portala RTCG Rada Brajović kazala je da naš portal do sada nije prijavljivao nijedan komentar, iako je u medijima bilo procesuiranja određenih pojedinaca zbog kometara na portalima.

Pojašnjava da portal od početka praktikuje premoderaciju komentara što znači da moderatori pregledaju komentare prije objave i kad uoči govor mržnje reaguju i oni se brišu.

Novinar portala Vijesti kaže kako se u tom mediju trude da moderiraju komentare što je brže moguće, ističući da imaju mogućnost brisanja uvredljivih sadržaja.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније