Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

16. 09. 2021. 14:05 >> 14:09
2

URA

Dan ekološke države da bude državni praznik

Odluka o proglašenju Crne Gore ekološkom državom prije 30 godina bila je nadobudni marketing, a istovremeno je bila i jedna vrsta prozora ka budućnosti. Ono što se događalo tokom 30 godina pokazalo je da je Crna Gora insistirala na industrijama koje donose veliki karbonski otisak, počevši od uglja, istraživanja nafte, sječe i izvoza šuma. Radilo se na tome da budemo manje zeleni, poručila je poslanica Građanskog pokreta URA Božena Jelušić.

GP URA organizovala je danas konferenciju za novinare u vezi sa inicijativom koju su nedavno podnijeli Skupštini da se 20. septembar, kao dan kada je Crna Gora proglašena za ekološku državu, proglasi za državni praznik pod nazivom Dan ekološke države.

Kako je istakla, uništili smo primorje i jako mnogo resursa u jednom zemlji koja ima šansu da se, svako ko je posjeti ili u njoj živi, kreće tako da prelazi iz jednog u drugi nacionalni park.

Imati more, jezera i planine, i uspjeti da šest stotina hiljada stanovnika danas imaju rastući nivo siromaštva, ističe Jelušić, je stvarno “vještina“.

"Međutim, samo zato, jer je jedna ideja imalo puno marketinškog u sebi, ne treba je odbaciti kao takvu. Svijet očekuju i kriza hrane i kriza vode. Crna Gora sve to ima, i zato bi pravilnim upravljanjem vodama i proizvodnjom hrane trebalo da učini karbonski otisak što manjim. Nakon 30 godina došlo je do momenta da napravimo jednu vrstu salda, da sjednemo i da se preračunamo i da shvatimo da nas očekuju u budućnosti potpuno nove, zelene ekonomije, zeleni poslovi, zelena razmišljanja“, smatra Jelušić.

Ona je podsjetila da je jedno od temeljnih načela politike URA-e Crna Gora kao ekološka država.

"Crna Gora je prva ekološka država na svijetu i to je postala upravo usvajanjem Deklaracije na Žabljaku 1991. godine. Kao Forum mladih, primjećujemo mnogo ekoloških problema u našoj državi. Moramo se prema prirodi odnositi odgovornije i budućim generacijama ostaviti zdravu životnu sredinu. Nadamo se da će, naš predlog zakona, koji je podržao i naš Klub poslanika Crno na bijelo, naići na podršku i ostalih poslanika u Skupštini Crne Gore“, kazala je potpredsjednica Foruma mladih URA Ljiljana Jokić.

Predsjednik podgoričkog Foruma mladih URA Stefan Vukmanović istakao je da su, u čast 20. septembra, organizovali niz ekoloških akcija koje su za cilj imale podizanje svijesti o značaju zaštite životne sredine, među kojima akcije čišćenja, prikupljanja plastičnog materijala za reciklažu, kao i brojne edukativne radionice.

"Forum mladih URE u narednom periodu organizovaće još niz drugih aktivnosti sa ciljem podizanja svijesti, posebno mladih ljudi, o važnosti koju zdrava okolina ima za naš život“, zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније