Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z. [ Mina ]

18. 09. 2021. 14:33 >> 14:33

SJEDNICA NA ŽABLJAKU

Sjutra obilježavanje jubileja proglašenja ekološke države

Crnogorski parlament obilježiće sjutra na Žabljaku 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

Posebna sjednice biće održana na platou ispred Crnog jezera, a počeće u 14 sati.

Na okruglom stolu koji je u ponedjeljak održan povodom ovog jubileja poručeno je da je zaštita životne sredine pitanje koje prevazilazi državne granice i da je pred Crnom Gorom izazovan period uspostavljanja evropskih i ekoloških standarda iz te oblasti.

Predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, Dragan Krapović ocijenio je da se, bez obzira na konstantan napredak u oblasti ekologije, ponekad iz vida izgubi njena suština.

“Ekologija nam daje znanja o međuzavisnosti ljudi i prirode i informacije na osnovu kojih razumijemo kako treba odgovoriti na zagađenje i predvidjeti buduće klimatske promjene”, naveo je Krapović.

On je istakao važnost podizanja nivoa ekološke svijesti kod građana i isticanja njihove uloge i doprinosa očuvanju životne sredine.

Iz nevladinog sektora ocijenili su da je potrebno uložiti dodatni napor da bi se postigla usklađenost sa standardima Evropske unije, kao i da nedostaju prostorno-planska dokumenta na svim nivoima i planovi upravljanja zaštićenim područjima.

Ukazano je na potrebu održivog korišćenja prirodnih resursa, imajući u vidu njihovu prekomjernu eksploataciju.

“Kada je u pitanju zakonska regulativa rečeno je da je ona u većoj mjeri usklađena sa EU zakonodavstvom, ali da uglavnom izostaje implementacija”, naveli su iz Skupštine.

Na okruglom stolu je, kako se navodi, istaknuta potreba iskorištavanja otpada kao resursa, čime se smanjuje broj deponija, a time i čuva zdravlje stanovništva.

Poručeno je da se ekonomija ne može razvijati na štetu ekologije, da naftne bušotine, nelegalna gradnja i zaštita prirode nijesu kompatibilne aktivnosti.

Članovi Odbora smatraju da je potrebno donijeti prostorni plan Crne Gore, koji treba da u najznačajnijoj mjeri uključi ekološku dimenziju.

Iz Skupštine su naveli da je ukazano na potrebu formiranja posebnog ministarstva koje u svojim nadležnostima ima ekologiju i životnu sredinu, kao i na potrebu za boljom koordinacijom, naročito između lokalnih i centralnih vlasti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније