Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

20. 09. 2021. 11:13 >> 11:19

CGO

Mir da bude okosnica svih društveno–političkih aktera u CG

Povodom 21. septembra – Međunarodnog dana mira, Centar za građansko obrazobanje (CGO) poziva sve društveno-političke aktere i donosioce odluka, da svojim djelovanjem, a posebno odgovornim javnim istupima doprinesu izgradnji društva zasnovanog na toleranciji i međusobnom poštovanju radi održivog mira.

CGO cijeni da se Crna Gora suočava sa ubrzanom radikalizacijom i ekstremizacijom društva, praćenom nezapamćenim tenzijama u skorije vrijeme.

"Nesumnjivo su za to najodgovorniji onih koji imaju političku moć, prvenstveno iz vlasti ali i opozicije. Brine i tendencija da reprezenti političkih partija svojim nastupima podstiču ili pak, ne osuđuju nasilje ili mržnju prema grupi ili članu grupe koja je različita u odnosu na onu kojoj pripadaju, bilo da se radi o razlici zasnovanoj na religijskoj, nacionalnoj, političkoj ili drugoj pripadnosti ili orjentaciji", kazala je koordinatorka programa Ljudska prava Tamara Milaš.

CGO upozorava da se sveprisutni govor mržnje, kroz matricu javnog djelovanja donosilaca odluka, već preliva i na brojne građane i građanke. Umjesto argumentovanom i konstruktivnom dijalogu, kaže Milaš, pribjegava se radikalnom izrazu i djelu koji ne mogu doprinijeti kvalitetnim promjenama.

"U svemu ovom, značajnu ulogu igraju i mediji koji su se posljednjih mjeseci utrkivali u navijačkom pristupu, često bez ikakvih napora u provjeri osjetljivih informacija, a čime su samo dodatno doprinosili produbljivanju složene društvene krize. Nagli porast objava koje obiluju etiketiranjem, ali i lažnim informacijama, dodatno brinu, jer imaju potencijal da negativno utiču na već krajnje zabrinjavajuću situaciju", navodi se u saopštenju.

S tim u vezi, izuzetno je, kaže, važno insistirati na odgovornosti onih koji imaju najviše moći, ali i na djelotvornom i profesionalnom postupanju, kako onih subjekata koji imaju represivna ovlašćenja, tako i onih koji svojim preventivnim djelovanjem mogu doprinijeti prevazilaženju društvene krize.

"Konkretno, CGO očekuje da Vlada i vladajuće partije zauzmu objektivan pristup prema svima subjektima u društvu, nezavisno od toga koliko su im bliski ili daleki ideološki, vjerski i slično, ali i promptne reakcije policije, tužilaštva, sudova, kao i drugih organa izvršne i zakonodavne vlasti tamo gdje postoje nadležnosti za postupanje. Takođe, očekujemo i češću i djelotvorniju reakciju akademske zajednice, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, civilnog sektora, medija, i drugih koji mogu doprinijeti prevazilaženju duhovne i društvene korozije, koja munjevito zahvata crnogorski prostor", kazala je Milaš.

Podsjeća da se Međunarodni dan mira obilježava 21. septembra, u skladu sa Rezolucijom 36/67 koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

"Povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana UN su usvojile i prijedlog da se na isti dan obilježava i Svjetski dan prekida vatre i Dan bez nasilja 'kako bi zemlje članice i cijelo čovječanstvo posvetili određeno vrijeme promovisanju ideala mira i iskazivanja posvećenosti miru pozitivnim primjerima'", zaključila je Milaš.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније