Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

21. 09. 2021. 17:14   >>  17:15

OSTOJIĆ-KRABAL

Zajedno u promociji francuskog jezika i kulture

Motivisanje učenika i studenata za izučavanje francuskog jezika i intenzivnija promocija francuske kulture zajednički su ciljevi saradnje Ministarstva prosvjete, kulture, nauke i sporta i Parlamentarne skupštine Frankofonije. Kako je istaknuto prilikom susreta sekretarke Ministarstva Jovane Ostojić i predstavnika francuske delegacije izražena je obostrana želja i interes za pokretanjem inicijative otvaranja bilingvalnog crnogorsko – francuskog odjeljenja u nekoj od škola u Crnoj Gori.

Delegaciju Parlamentarne skupštine Frankofonije činili su Žak Krabal, generalni sekretar Parlamentarne skupštine, savjetnik u ovoj asocijaciji, Filip Korard, senator i poslanik iz belgijske frankofone regije Valonija i Kristijan Timonije, ambasador Francuske u Crnoj Gori

Kako navode u saopštenju Ministarstva, Krabal je istakao da je glavni cilj posjete ove delegacije pružanje podrške Crnoj Gori za pristupanje članstvu Parlamentarnoj Skupštini Frankofonije, koja danas okuplja parlamente iz 90 frankofonih zemalja, a čije su temeljne vrijednosti njegovanje kulturnih različitosti, multijezičnost, solidarnost, mir, ljudska prava, vladavina prava i održivi razvoj.

Ostojić je podsjetila da Crna Gora trenutno ima status člana posmatrača, a neophodni koraci na putu ka punopravnom članstvu u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije su popularizacija francuskog jezika i kulture kod učenika i dostizanje adekvatnog nivoa znanja kod nastavnika, što bi se moglo realizovati organizovanjem različitih vidova boravka učenika u Francuskoj, organizovanjem sekcija i radionica sa ciljem upoznavanja sa francuskom kulturom i tradicijom, opremanjem kabineta za izučavanje francuskog jezika, omogućavanjem raznih vidova usavršavanja za nastavnike.

Međunarodna organizacija Frankofonije je u tom smislu već izdvojila značajna sredstva za sprovođenje aktivnosti u dijelu jezičkih i stručnih obuka za crnogorske državne službenike na francuskom jeziku, kroz organizaciju kurseva, ispita iz poznavanja francuskog jezika kao i tematskih seminara.

Učešće na ovom sastanku uzeo je i savjetnik u ovoj asocijaciji Fatmir Leci, koji je detaljno izložio administrativni okvir, odnosno konstituisanje dosijea za pristup Parlamentarnoj skupštini Frankofonije i izrazio spremnost za pružanje podrške pri samoj fazi izrade dosijea za članstvo, nakon čega bi Crna Gora, već od jula 2022. godine mogla postati članica ove prestižne organizacije.

„Crna Gora je i više nego spremna da prođe sve procedure potrebne za pristupanje Parlamentarnoj skupštini Frankofonije, jer na taj način otvara vrata svom evropskom putu”, zaključila je Ostojić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније