Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

21. 09. 2021. 19:39 >> 19:56
2

DEŠAVANJA NA CT

Ispituju postupanje i policije i građana

Buran dan na Cetinju 5. septembra predmet je istrage i zbog sukoba policije s građanima. S jedne strane, ispituje se da li je bilo prekomjerne upotrebe sile prema onima koji su protestovali protiv ustoličenja mitropolita Joanikija, a s druge istražuje se i ko je povrijedio 15 policajaca.

Osnovno državno Tužilaštvo na Cetinju svakodnevno saslušava građane koji su prijavili povrede zadobijene 5. septembra na Cetinju.

Stručnu pomoć jednom broju onih koji podnose pritužbe na postupanje policije, pruža i građanski aktivista Aleksandar Zeković.

“Do sada su obrađene i procesuirane 34 pritužbe, koje su podnijete unutrašnjoj kontroli, pri MUP-u, instituciji Zaštitnika ljudskih prava i Savjetu za kontrolu rada policije. Osim toga, podnijeto je i 11 kvalitetno dokumentovanih i obrazloženih krivičnih prijava”, naveo je Zeković.

Prema podnesenim prijavama, neki građani smatraju da im je na Cetinju uskraćena sloboda kretanja i izražavanja, a neki koji su bili slučajni prolaznici da im je zbog upotrebe suzavca ugroženo zdravlje.

Neki su su otišli i korak dalje.

“Značajan broj lica koji su bili učesnici demonstracija žale se na povrede, koje su nastale, da li direktnim ispaljivanjem hemijskog sredstva, tj suzavca u tijelo ili šok bombe u tijelo, ili čak što ima 6 ili 7 građanja, koji tvrde i to ljekarska dokumentacija potvrđuje da je na njima dejstvovano od strane policijskih službenika gumenom municijom”, navodi on.

Zeković se nada da će postupci biti okončani što prije, te da će Unutrašnja kontrola rada policije i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda da učine sve kako se ne bi obesmislio institut pritužbi i primjedbi na policijsko postupanje.

Iz Uprave policije odgovaraju da su postupci u toku i podsjećaju da je 5. septembra u Prijestonici bilo povrijeđenih policajaca.

“Povrijeđeno je 15 službenika Uprave policije. Riječ je o lakšim tjelesnim povredama koje su zadobijene od predmeta kojima su osobe koje su protestovale, gađale policijske službenike, kao što su kamenice, metalni predmeti - šipke, staklene flaše, i drugi predmeti pogodni za napad i nanošenje povreda. Pomoć u medicinskim ustanovama ukazana je desetorici policijskih službenika nakon čega su oni otpušteni na kućno liječenje, dok je petorici službenika medicinski tim Uprave policije ukazao pomoć na licu mjesta”, saopštila je UP za TVCG.

A nemile scene mogle su se izbjeći, tvrdi Zeković. Policija je od političara morala, kaže, da zahtijeva stiktno poštovanje bezbjednosne procjene, ali i da ima malo više strpljenja i odgovornosti.

Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније