Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

22. 09. 2021. 13:43 >> 13:44

MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Obuka zdravstvenih radnika za promociju dojenja

Ministarstvo zdravlja, uz podršku UNICEF-a od 22. do 25. septembra organizuje obuku zdrastvenih radnika za promociju dojenja, kako bi sva crnogorska porodilišta dostigla međunarodne standarde i bila “po mjeri beba”. Obuku pohađaju zdravstveni radnici iz svih porodilišta u zemlji, s ciljem unapređenja podrške koju oni svakodnevno pružaju majkama, bebama i njihovim porodicama u Crnoj Gori.

Državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja Anka Vukućević, zahvaljujući se UNICEF-u na podršci u realizaciji još jednog značajnog projekta za unapređenje zdravlja majki i djece, kao i na dosadašnjoj uspješnoj saradnji, istakla je važnost ovakvih edukativnih programa za očuvanje zdravlja kako porodilja, tako i beba.

"Svoje stečeno znanje dijelite ubduće nesebično sa svojim kolegama i na taj način doprinosite razvoju našeg zdravstvenog sistema i pomozite da dođemo do sopstvenog akreditovanog programa, koji ćemo u budućnosti primjenjivati, uz uvažavanje smjernica koje smo odbili od UNICEF-a", poručila je državna sekretaka.

Kako ističu u saopštenju Ministarstva, prema nalazima istraživanja sprovedenog u Crnoj Gori nešto ranije ove godine, gotovo sve majke, tj. 94 odsto njih, smatraju da je neophodno poboljšati podršku koju majke dobijaju od zdravstvenih radnika kako bi što uspješnije dojile.

"Zajedno sa EU podržaćemo i sprovođenje procjene svih porodilišta kako bismo napravili plan za pružanje podrške svakom porodilištu da dostigne međunarodne standarde inicijative 'Porodilišta po mjeri majke i djeteta', poručio je Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović naglasila je da promocija dojenja mora biti prioritet svakog društva i da je za podizanje svijesti o dojenju potrebno je da se uključe svi segmenti društva, kao i ukupna javnost.

"U porodilištu Kliničkog centra na godišnjem nivou obavi se od tri do tri i po hiljade porođaja, među kojima su i porođaji svih rizičnih trudnoća iz cijele Crne Gore. Zbog toga je velika odgovornost naših zaposlenih u promociji dojenja. Ipak, imajući u vidu da se porodilje koje su imale prirodan porođaj kratko zadržavaju u bolnici, najvažniji promoteri dojenja su izabrani ginekolozi i pedijatri u domovima zdravlja, istakla je Radulović.

Na obuci, koja će trajati četiri dana, predavači će biti prof. dr Anita Pavičić Bošnjak i dr med Banana Kunina, eminentni stručnjaci iz ove oblasti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније