Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Dnevne ]

23. 09. 2021. 08:05   >>  08:31 2

MINISTARSTVO POJASNILO

Kovid potvrda bez roka trajanja, ali ne i podaci

Sve nacionalne digitalne kovid potvrde koje su izdate u Crnoj Gori su validne i takve će ostati sve dok i jedan od četiri uslova iz tog dokumenta bude važeći, pojasnili su za Dnevne iz Ministarstva zdravlja.

Jedna od nedoumica koja se odnosi na kovid potvrdu, a bez koje sada nije moguće ući u zemlju ili, na primjer, otići u tržni centar, jeste da li je i koliko dokument validan, odnosno postoji li određeni rok od vakcinacije ili preležane infekcije nakon kojeg ista postaje nevažeća.

Iz resora Jelene Borovinić Bojović kazali su da sama potvrda nema specifičan rok trajanja, za razliku od podataka u njoj, koj i su ipak ograničenog roka trajanja.

To znači da će potvrda, odnosno podatak na njoj koji se odnosi na imunitet stečen preležanom infekcijom virusa korona važiti maksimalno šest mjeseci (180 dana), dok rok trajanja podatka koji se odnosi na vakcinaciju još uvijek nije utvrđen od strane Nacionalne savjetodavne komisijeza imunizaciju (NITAG).

U susjednoj Hrvatskoj kovid potvrda koja se odnosi na proces imunizacije ograničena je na rok trajanja od 270 dana, odnosno devet mjeseci od dana vakcinacije drugom dozom vakcine.

Masovna vakcinacija u Crnoj Gori počela je 4. maja, a određene naučne studije pokazale su da vakcina od virusa štiti do osam mjeseci, a prema nekim čak i godinu. Upravo na osnovu ovog podatka se i može zaključiti da su sve nacionalne digitalne kovid potvrde i dalje validne.

“Sama kovid potvrda se sastoji od nekoliko elemenata, a svaki od njih imasvoj rok važenja. Ako je bilo koji od elemenata u samom roku, onda je i potvrda važeća. Kada jednom dobijete potvrdu sa QR kodom, on je unikatno za vas generisan. Ako se u međuvremenu vakcinišete, to će se samo automatski kroz sistem dodati i imate potvrdu koja je važeća. Ako vakcina istekne poslije određenog roka, kad se očita kod, dobijate informaciju da potvrda nije validna. U međuvremenu možete da odradite PCR test i opet je validna u trajanju od 72 sata”, pojasnio je za Dnevne direktor Direktorata za digitalno zdravlje Aleksandar Sekulić.

U Crnoj Gori, kako je pojasnio, nepostoji neko ko je primio vakcinu, a da je status njegove potvrde nevažeći.

“QR kod potvrde je važeći sve dok bude trajala pandemija, samo su podaci na njemu validni, odnosno nevalidni”, kazao je on.

Podsjećamo, četiri su uslova iz kovid po tvrde, a da bi istabila važeća jedan od njili mora biti ispunjen. To je da je osoba u cjelosti vakcinisana, negativan PCR test koji nije stariji od72 sata, dokaz o negativnom brzom antigenskom testu ne stariji od 48 sati, te dokaz da je osoba preboljela COVID-19, odnosno dokaz da je prošlo više od 14 i manje od 180 dana od prvog pozitivnog PC R testa.

Sadržaj potvrde u skladu sa odlukama nadležnih

Iz resora zdravlja su pojasnili i da će se sadržaj nacionalne kovid potvrde prilagođavati odlukama nadležnih zdravstvenih vlasti.

“Nakon što relevantna tijela Ministarstva zdravlja, tokom protoka vremena, budu mijenjala ili dopunjavala uslove pod kojima se lice smatra zaštićenim od SARS-CoV-2 virusa, ili se smatra da nije inficirano virusom, tako će i sadržaj nacionalne kovid potvrde uporedo biti prilagodavan takvim odlukama”, navode u odgovorima Dnevnim novinama.

Uz podsjećanje da je vakcinacija u zemlji dobrovoljna, ističu da nacionalna kovid potvrda već ima pripremljen, i u digitalnom i u papirnom obliku, podatak o trećoj dozi.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније