Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ M.L.B. ]

23. 09. 2021. 17:48   >>  18:01

RADULOVIĆ

Pandemija dovela do ozbiljnih kršenja ljudskih prava

Pandemija koronavirusa dovela je do ozbiljnih kršenja ljudskih prava širom svijeta, pogotovo među najranjivim grupama, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, navodeći da borba protiv krize i prateći oporavak moraju biti pravični, jednaki i održivi.

Radulović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, učestvovao na Ministarskom sastanku Alijanse za multilateralizam, koji se održava na marginama zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN).

„Tokom istorije dogodi se vrijeme kada je multilateralizam na ispitu, kao što je to trenutno slučaj. Ipak, ja ne sumnjam da mi imamo potencijal da preokrenemo situaciju u našu korist“, rekao je Radulović.

Iz Ministarstva su kazali da je Radulović na konferenciji, koju su otvorili ministri vanjskih poslova Njemačke i Francuske, Heiko Mas i Žan Iv Le Drijan, potvrdio da Crna Gora pruža jasnu podršku vrijednostima i ciljevima koje promoviše Alijansa.

Radulović je ocijenio da su oni neprocjenjivo sredstvo za jačanje međunarodnog jedinstva i solidarnosti i da zdravstvena kriza, koja je produbila već postojeće konflikte, predstavlja jasno upozorenje da se u multilateralizam mora ulagati više nego ikada prije.

„Aktuelna pandemija dovela je i do ozbiljnih kršenja ljudskih prava širom svijeta, pogotovo među najranjivim grupama - ženama i djevojčicama“, naveo je Radulović.

On je rekao da borba protiv krize i prateći oporavak moraju biti pravični, jednaki i održivi i da potpuna implementacija Agende Pariškog klimatskog sporazuma i međunarodnih standarda o ljudskim pravima imaju veliki značaj za stvaranje svijeta adekvatno pripremljenog za buduće sistemske izazove.

Radulović je, kako je saopšteno, učestvovao i na Konferenciji država potpisnica Ugovora za sveobuhvatnu zabranu nuklearnog testiranja (CTBT), koji je usvojila Generalna skupština UN-a 1996. godine, ali koji još čeka ratifikaciju osam država.

Kako je naveo, 25. godišnjica je prilika da se ponovi da taj ugovor ima suštinsku ulogu u procesu nuklearnog razoružanja na globalnom nivou, a ujedno je i podsjetnik da će bez trajnog i pravno obavezujućeg stupanja na snagu, mir i stabilnost biti u opasnosti.

Radulović je potvrdio predanost Crne Gore ciljevima tog dokumenta.

Iz Ministarstva su kazali da se Radulović u Njujorku sastao i sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske, Peterom Sijartom.

Dodaje se da je tom prilikom potvrđena odlična bilateralna saradnja i potpisan memorandum o razumijevanju između diplomatskih akademija dvije zemlje.

“Razgovarajući o nacionalnim naporima u prevazilaženju izazova pandemije, Radulović je zahvalio na donaciji 200 hiljada vakcina u julu”, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, na sastanku je apostrofiran značaj o daljoj uzajamnoj podršci u multilateralnim forumima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније