Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

23. 09. 2021. 20:24   >>  20:40

MEDICINSKI TIM VCG

Vježbali reagovanje u prirodnim katastrofama

Medicinski tim Vojske Crne Gore učestvovao je na međunarodnoj vježbi “Sjeverna Makedonija 2021” (North Macedonia 2021), realizovanoj od 20. septembra do danas, u Ohridu.

Pripadnici VCG bili su dio tima međunarodne medicinske jedinice BMTF (Balkan Medical Task Force), zajedno sa kolegama iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Srbije i Slovenije.

Pored BMTF, učestvovali su i predstavnici Centra izvrsnosti za upravljanje krizama i reagovanje na katastrofe (CMDR CoE), Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), Multinacionalne brigade Mirovnih snaga Jugoistočne Evrope (SEEBRIG), te Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa za jugoistočnu Evropu (DPPI SEE).

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, scenario vježbe u Ohridu, koja je okupila predstavnike 27 savezničkih i partnerskih zemalja, bio je baziran na elementima potencijalne katastrofe izazvane zemljotresom.

“Vježba je bila izuzetna prilika za dodatnu obuku medicinskog kadra, uvježbavanje propisanih procedura i postupaka u okolnostima elementarnih nepogoda, standardizaciju postupaka rada, što je bitan elemenat i za eventualno angažovanje u mirovnim i drugim misijama humanitarnog karaktera”, navodi se u saopštenju.

Za BMTF, kao regionalni medicinski tim, bila je to i prilika za provjeru spremnosti i sposobnosti da djeluje u slučaju nastanka prirodne katastrofe, u skladu sa svojom definisanom misijom i zadacima.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније