Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

P.R.

24. 09. 2021. 23:54 >> 23:58
1

MUP SAOPŠTIO

CG na putu za članstvo u Evropskoj mreži za migracije

Crna Gora na putu za članstvo u Evropskoj mreži za migracije, saopšteno je nakon što je delegacija Crne Gore ugostila prethodne sedmice predstavnike Evropske komisije i Evropske mreže za migracije (EMN) u Podgorici.

Kako navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova, sastanak je bio prilika da predstavnici Crne Gore saznaju više o ovoj mreži i njenom radu, te da goste upoznaju sa stanjem u sistemu azila i migracija u našoj zemlji.

Razlog navedenom je namjera Crne Gore, odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova da se pridruži Evropskoj mreži za migracije, u svojstvu posmatrača.

Šefica Radne grupe za pregovaračko poglavlje 24 – Pravda sloboda i bezbjednost, Majda Adžović je istakla da oblasti migracija i azila ostaju među prioritetima u radu Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih nadležnih crnogorskih institucija, naročito u kontekstu njihovog značaja za napredak u pregovorima u poglavlju 24.

Generalni direktor Direktorata za evropske poslove, međunarodnu saradnju i programe podrške MUP-a Sergej Mučalica istakao je da rana integracija zemlje kandidata u projekte od značaja na nivou Evropske unije predstavlja i jednu od preporuka Nove metodologije pregovora, te da Crna Gora želi da pokaže spremnost za preuzimanje uloge posmatrača u okviru Evropske mreže za migracije.

Pitanje migranata iziskuje zajednički odgovor, sistemski pristup u suočavanju sa izazovima i prijetnjama, a buduće partnerstvo u okviru EMN biće još jedan korak naprijed u stvaranju sigurnijeg ambijenta na Zapadnom Balkanu, posebno kada je u pitanju efikasnija kontrola migratornih kretanja, zaključio je Dragan Klikovac, pomoćnik direktora Uprave policije za graničnu policiju na otvaranju misije.

Predstavnica Generalnog direktorata Evropske komisije za migracije i unutrašnje poslove (DG HOME) Ivet Tarida Soler istakla je da Komisija poštuje snažnu želju crnogorskih institucija za učešćem u radu Evropske mreže za migracije (EMN). Prenijela je očekivanje da će diskusija biti konstruktivna i sadržajna i naglasila da se EMN razlikuje u odnosu na razne druge inicijative Evropske unije, imajući u vidu da se najviše bazira na zajedničkoj razmjeni podataka i informacija među članicama.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније