Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

25. 09. 2021. 11:01   >>  11:02 8

PRAVA CG

“Vakcinacija mora biti stvar pune slobodne volje”

Prava Crna Gora, koja je dio vladajuće koalicije, zatražila je liberalizaciju mjere protiv korona virusa, kao i da se, kako navode, obezbijedi puna sloboda izbora.

U Pravoj kažu da su nove epidemiološke mjere izazvale nezadovoljstvo i negodovanje kod velikog broja građana Crne Gore.

“Njima smo, na neki način, onemogućeni obavljati najosnovnije stvari. Ostavljanje izbora građanima da izaberu da li će prilikom ulaska u neke objekte koristiti potvrdu o vakcinaciji, a vakcina je, napominjemo, besplatna, ili će koristiti druge potvrde, poput potvrde o posjedovanju antitijela ili antigenskog testa u vremenu kad nam je stanovništvo osiromašeno što zbog krize izazvane koronom, što zbog dugogodišnje represije bivše vlasti, i ne može da priušti vađenje testova svakih 48h do 72h, zapravo nije puna sloboda izbora”, kažu u partiji Marka Milačića.

Smatraju da odluka o vakcinisanju mora biti stvar pune slobodne volje i punog slobodnog izbora.

“Na taj način moramo pokazati da živimo u demokratskom društvu u kojem su Ustavom Crne Gore zagarantovane vrijednisti - sloboda izbora, sloboda kretanja i sloboda govora, ali i mogućnost da biramo bez finansijskog opterećivanja građana”, poručuju iz Prave CG.

Prava Crna Gora smatra da treba obezbijediti vakcine za one građane koji žele da se vakcinišu, ali isto tako da treba u punom smislu poštovati odluku i volju građana koji ne žele da se vakcinišu, bez bilo kakvih posljedica po njih.

“Podržavamo to što u Crnoj Gori vakcinacija nije obavezna i ohrabrujemo takav pristup, ali sa druge strane ako vađenje drugih potvrda iziskuje značajna finansijska sredstva građana, smatramo da Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje treba barem da uklone ograničenje važenja potvrde pozitivnog PCR testa zbog građana koji su prebolovali koronu, a ne žele da se vakcinišu”, poručuju iz Prave CG.

Smatraju da se mjere mogu dosta liberalizovati i prilagoditi građanima.

“Zašto ograničavati Covid potvrde građanima koji su prebolovali koronu na 6 mjeseci, kad je opšte poznato, da je prirodni stečeni imunitet (preležana infekcija) jači od vještačkog stečenog imuniteta (vakcinacijom)? To potvrđuje podatak iz IZJZ, da je od maja mjeseca od kovid infekcije umrlo 53 vakcinisana pacijenta. Podsjećamo da je od maja prošlo tek 4 mjeseca, a kovid potvrda važi kod vakcinisanih neograničeno”, poručuju iz Prave CG.

Na drugoj strani, kako tvrde, mnogo manje ili ni jedan pacijent nije umro nakon drugi put preležane infekcije.

“Mnogo je bitnije da se poštuju epidemiološke mjere koje su važile i ranije, a koje su bile liberalnije u odnosu na nove mjere i koje su građani na neki način i prihvatili, jer su im davale određenu dozu slobode, i veću mogućnost izbora. Kao primjer efikasnosti odgovornog poštovanja mjera i ozbiljnog kontrolisanja od strane institucija u čijoj je to nadležnosti imamo Kinu koja je suzbila epidemiju prije pojave vakcina za samo četiri mjeseca”, zaključuje se u saopštenju Prave CG.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније