Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ B.B. ]

25. 09. 2021. 13:45   >>  13:46 1

KALEZIĆ

Pravni okvir za istopolne zajednice još nije zaokružen

U Crnoj Gori, četiri mjeseca nakon usvajanja Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola i neposredno prije devetog prajda pravni okvir još nije zaokružen, zbog čega LGBTQ populacija ne može da ostvari sva prava predviđena tim aktom, smatraju u nevladinoj organizaciji Kvir Montenegro.

Direktor te organizacije Danijel Kalezić kazao je da je prema njihovim podacima od usvajanja Zakona sklopljeno pet partnerstava.

On je podsjetio da je primjena Zakona odgođena na godinu, zato što su u civilnom sektoru i institucijama shvatili da moraju da zaokruže pravni okvir, kako bi LGBTQ populacija mogla da koristi sva prava koja se dobijaju zakonom.

“Taj posao nije završen. Svega nekoliko zakona je dopunjeno, ostalo je u procesu. Mi od formiranja Vlade zahtijevamo da se taj proces završi, odnosno da se izmjene i dopune zakona upute Parlamentu na usvajanje”, rekao je Kalezić u intervjuu agenciji MINA.

Takva situacija, ocijenio je on, dokaz je nedostatka političke volje.

“Ako u Vladi ide sporo, ne vidim prepreku da to Parlament uradi sam, zato što poslanici mogu da sami iniciraju donošenje određenog zakona. Mi smo svim poslaničkim klubovima poslali analizu koja sadrži sve dopunjene članove zakona”, kazao je Kalezić.

Pripadnici LGBTQ populacije istakao je, u Crnoj Gori su žrtve jer su stavljeni po strani, dok se na političkoj sceni vode neke druge bitke.

“Ljudska prava nijesu više u fokusu. Ne samo naša, nego ljudska prava generalno”, istakao je Kalezić.

On je kazao da očekuje da će Montenegro prajd proteći bezbjedno, uprkos porastu desničarskih narativa i mržnje u društvu.

Kalezić je poručio da se pouzda u kontinuiranu saradnju sa Upravom policije i Centrom bezbjednosti.

On je ocijenio da porast mržnje u crnogorskom društvu postoji, a da su za to odgovorni “oni koji bi trebalo da umiruju te strasti, a ne da ih raspiruju”. Ta mržnja se, kako je kazao, u posljednje vrijeme bazira na drugim osnovama.

“Mi se svi mrzimo, ali ne više samo po osnovu ko je pripadnik LGBTQ populacije, već se mrzimo po nacionalnom i vjerskom osnovu, što je, takođe, strašno opasno”, istakao je Kalezić.

Porast desnih politika evidentan je u cijeloj Evropi, ocijenio je on, dodajući da “desničarske, fašističke, neonacističke i klerofašističke snage” jačaju u regionu i preslikavaju se na ponašanje ljudi.

Crnogorska politička scena, ocijenio je on, mora da dođe do nivoa demokratije u kojem političari shvataju da su tu zbog građana i građanki, a ne zbog sebe.

Pandemija koronavirusa mnogo je otežala organizaciju Montenegro prajda, kazao je Kalezić, ističući da je mnogo bitnije to što je pandemija otežala živote LGBTQ populaciji.

“Veliki broj LGBTQ populacije pogođen je ekonomskim konsekvencama. Bez posla su ostajali ljudi koji su i napustili svoje domove, zbog nasilja i neprihvatanja, i koji nemaju opciju da se vrate”, naveo je Kalezić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније