Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

26. 09. 2021. 11:05   >>  15:33 71

NAKON USTOLIČENJA

Metodije pozvao na jedinstvo i mir

Episkop budimljansko-nikšićki Metodije ustoličen je danas u manastiru Đurđevi Stupovi. Arhijerejsku liturgiju i svečani čin ustoličenja predvodio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije. Činu ustoličenja episkopa Metodija prisustvovao je premijer Zdravko Krivokapić, kao i brojni poslanici, državni zvaničnici i predsjednici pojedinih opština. Na skupu nijesu poštovane epidemiološke mjere. Nije bilo distance među okupljenima, a malobrojni građani su nosili maske.

Episkop Metodije, se nakon ustoličenja. zahvalio se Saboru na molitvama i rekao da se daje Bogu. Pozivao je sve na jedinstvo i mir.

“Svima upućujem poziv na jedinstvo, jer svi smo jedno, djeca božija. Gradimo mir i podižimo krst ljubavi prvo u sebi, jer gradeći mir u sebi istinski ćemo ga graditi i oko sebe”, poručio je Metodije.

Porfirije: Crkva nema ambiciju da zamijeni bilo koju stranku

Porfirije je kazao da crkva nije tu da bi rješavala socijalne ili političke probleme ili, kako je kazao, nadmetanja u tome ko je u pravu.

“A pogotovo nije tu da bi zauzimala ovu ili onu stranu, jer crkva je cjelina”, poručio je Porfirije i dodao da postoje oni koji ne razumiju šta je crkva.

“Nema crkva ambicije, jer ako ima izdaje sebe, ako ima onda nije Hristova, da zamijeni bilo koju političku stranku, da bude takmac u stvaranju granica od ovog svijeta, jedino što je neprolazno jeste da smo ljudski rod i da smo ličnosti, sve ostalo je relativno”, poručio je patrijarh SPC, nakon ustoličenja episkopa Metodija.  

Porfirije je kazao da je episkop Metodije duhovno stasavo uz mitropolita Amfilohija, a da se obrazavao i van Crne Gore.

“Crkva nije od ovoga svijeta, ali jeste u ovom svijetu, jer ovaj svijet bez crkve ne postoji, odnosno nema smisla. Onima kojima crkva smeta htjeli bi ili da crkvu proglase onim što ona nije ili da je proglase onim što nije, ili da je prikažu drugačijom nego što jeste, nekada bi htjeli i crkvu da uvuku u svoje zemaljsko blato”, poručio je Porfirije.

Na ustoličenju i državni vrh... 

Ustoličenju su prisustvovali premijer Zdravko Krivokapić, ministri Vesna Bratić, Milojko Spajić, Aleksanadar Stijović, Ratko Mitrović. 

U Beranama su bili i funkcioneri DF-a, Demokrata, kao i predsjednici nekih opština.

Ispred manastira Đurđevi Stupovi je i veliki broj vjernika.

Porfirije je juče u Beranama prisustvovao večernjoj službi ispred manastira Đurđevi stupovi.

On je obraćajući se okupljenima nakon službe kazao da crkvu ne možemo poistovijetiti ni sa jednom političkom ili državnom granicom.

Metodije je izabran je za episkopa budimljansko-nikšićkog na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve u maju ove godine.

 

Пратите нас на

Коментари71

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније