Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Izvor: Dnevne [ I. P. ]

28. 09. 2021. 06:49 >> 06:50
1

ZA 2022.

Korona ponovo odgodila HPV vakcinaciju

Vakcinacija protiv infekcija izazvanih humanim papiloma virusima (HPV) neće početi na jesen, kako je ranije najavljeno, zbog velikog opterećenja zdravstvenog sistema usljed pandemije COVID-19, saopšteno je Dnevnim iz Ministarstva zdravlja.

Naime, pripreme za početak vakcinacije u planu su do kraja ove godine, dok je u planu nabavki vakcina za 2022. godinu definisano da vakcinacija započne u septembru 2022.

Do odlaganja početka HPV vakcinacije, podsjećanja radi, došlo je i prošle godine, kada je za nabavku ovih vakcina budžetom bilo planirano 700.000 eura, ali je taj novac preusmjeren za urgentnu nabavku medicinske zaštitne opreme i vakcine protiv sezonskog gripa.

“Planirano je da se sa određenim aktivnostima u cilju započinjanja vakcinacije krene već do kraja ove godine, kada se planira prvi krug edukacije roditelja djevojčica ciljnog uzrasta za HPV vakcinaciju. Edukacija će se nastaviti i tokom prvih mjeseci 2022. godine kada je planiran nastavak edukacije među roditeljima, doedukacija zdravstvenih radnika, jačanje sistema nadzora nad neželjenim događajima (farmakovigilanca), procjena i jačanje kapaciteta hladnog lanca, aktivnosti koje će se raditi kroz kampanju i promociju. U planu nabavki vakcina za 2022. godinu definisano je da vakcinacija započne u septembru 2022. godine. Do tada treba da se završe sve neophodne aktivnosti u cilju adekvatne pripreme kako bismo početak vakcinacije dočekali što spremniji”, naglašavaju iz kabineta ministarke Jelene Borovinić-Bojović.

Podsjećamo, iz Ministarstva zdravlja je u maju ove godine saopšteno medijima da će vakcinacija protiv humanog papiloma virusa, koji izaziva kancer grlića materice, početi na jesen u Crnoj Gori.

Tada je revakcinacija bila predviđena za narednu godinu, kao i da se vakcinacija, prema strategiji, sprovodi kod djevojčica sa navršenih najmanje devet godina života, odnosno u četvrtom razredu osnovne škole.

Iz Ministarstva ipak naglašavaju da se rezultati HPV vakcinacije u svakom slučaju mogu očekivati tek za deset i više godina, te ističu značaj skrining programa, koji se već sprovodi na nacionalnom nivou od 1. februara 2018. godine (u Podgorici se sprovodi od 2016. godine).

“Napominjemo da je HPV vakcinacija ulaganje u budućnost zdravlja naše djece u pravom smislu te riječi, te da je potrebno sistemski, kontinuirano i strpljivo sprovoditi vakcinaciju i da se rezultati u prevenciji karcinoma grlića materice kroz sprovođenje vakcinacije očelcuj u tek za deset i više godina. Dotada, bićeposebno naglašen značaj sprovođenj a skrininga, kao i savjetovanja mladih u cilju pr evencij e raka grlića materice”, dodaju iz Ministarstva zdravlja.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније