Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z.

28. 09. 2021. 14:31   >>  14:59

UPRAVNI ODBOR KONSTATOVAO

Veoma zabrinjavajuće stanje u NPCG

Upravni odbor Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore konstatovao je da je stanje u tom preduzeću veoma zabrinjavajuće u svim aspektima.

Nakon sjednice Upravnog odbora je saopšteno da je, prema nacrtu Finansijskog plana za 2021. godinu, predviđeno da NPCG bez subvencije države ostvari poslovni minus u iznosu od preko milion evra, što, kako su naveli, predstavlja jedan od najgorih poslovnih rezultata od osnivanja preduzeća.

U Analizi poslovanja u ovoj godini, navodi se da direktorica i menadžmenta preduzeća nijeus članovima UO dostavili relevantne, tačne i vjerodostojne informacije o poslovanju preduzeća, čime je prekršen Statut JPNPCG, kao i Poslovnik o radu UO prema koljima su direktor preduzeća i stručne službe preduzeća dužni da članovima UO dostave tražene podatke o poslovanju preduzeća najmanje pet dana prije dana u kojem se planira sjednica UO.

"UO konstatuje da je onemugućavanjem članovima UO da vrše kontrolnu funkciju I monitoring rada preduzeća, time posredno uskraćena i Vlada CG da ima uvid u poslovanje preduzeca čiji je vlasnik i koje je osnovala. Dodatno, uskraćivanjem relevantnih i tačnih informacija UO je onemogućen da vrši svoju osnovnu funkciju – da bude organ upravljanja preduzećem", piše u saopštenju.

Takođe, Upravni odbor je konstatovao da je naročito alarmantna situacija sa NP Skadarsko jezero u kom je, kako se navodi, za prvih devet mjeseci zabilježen gubitak od oko 100.000 eura, što predstavlja izrazito negativan poslovni rezultat NP Skadarsko jezero koje je 2018. i 2019. poslovalo pozitivno.

"Upravni odbor smatra da je glavni razlog za loš poslovni rezultat preduzeća u 2021. godini nesavjesno i nedomaćinsko upravljanje menadžmenta preduzeća, ali i neadekvatno sprovedena sistematizacija čiji je Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji donešen 26.03.2021 godine. Naročito su problematični odabir i struktura rukovodećeg kadra", kaži iz UO NPCG.

Konstatovano je da zbog opstrukcije menadžmenta preduzeća, kada je u pitanju dobijanje relevantnih i tačnih informacija, nije u mogućnosti da sagleda uticaj politike zapošljavanja tokom 2021. na troškove preduzeća i njegovu finasijsku poziciju.

"Upravni odbor konstatuje da je zbog svega potrebno hitno angažovati eksternog revizora kako bi se utvrdili pravi bilansi preduzeća", dodaje se u saopštenju.

UO je odložio usvajanje finansijskog plana za ovu godinu do sledeće sjednice, kada se očekuje dobijanje relevantnih i preciznih podataka o poslovanju preduzeća.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније