Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

P.R.

28. 09. 2021. 18:29 >> 18:31
9

DIREKTORICA KOTORSKE GIMNAZIJE

"Slika Sv. Save neće biti pomjerena ni za milimetar"

V.d. direktorice JU Gimnazije Kotor, Slavica Stupić, reagovajući na nalog Uprave za inspekcijske poslove, ističe da slika Svetog Save, dok je na čelu Gimnazije, neće biti pomjerena ni za milimetar, dodajući da se ta slika u kabinetu nalazi 38 godina.

Stupić je navela da joj je Uprava za inspekcijske poslove naložila da u roku od tri dana ukloni sliku Svetog Save, koja se nalazi u kabinetu CSBH jezika i književnosti, te da će u suprotnom preduzeti upravne mjere i radnje iz nadležnosti ove inspekcije.

"Juče, 27.09.2021. godine, stigao je poštom Zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru u kojem se kaže sljedeće: '...ukazujem v.d. direktorici Slavici Stupić da u roku od tri dana od dana uručenja Zapisnika, ukloni sliku Sv. Save koja se nalazi u kabinetu CSBH jezika i književnosti br. 201, jer isto nije u skladu sa članom 5 stav 1 i 2 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, te da me u daljem roku od tri dana pisano obavjesti o ishodu preduzetih mjera. U suprotnom, preduzeću upravne mjere i radnje iz svoje nadležnosti'", navela je Stupić.

Stupić navodi da je stav danas održanog Nastavničkog vijeća, da sliku, ni u kom slučaju, ne treba pomjerati, jer bi tako nekome mogle zasmetati i slike Njegoša i drugih književnika i prosvetitelja.

"Ni na nedavno održanoj sjednici Savjeta roditelja, niko od prisutnih nije imao bilo kakvu primjedbu na vjersku ili nacionalnu ugroženost učenika u Gimnaziji u Kotoru", istakla je Stupić, dodavši da je njen lični i profesionalni stav kristalno jasan - "slika Sv. Save, dok sam ja na čelu Gimnazije, neće biti pomjerena ni za milimetar".

Slika Svetog Save, prenosi Stupić riječi bivšeg direktora, Mirka Maslovara, nalazi se u tom kabinetu punih 38 godina.

"Tako da sam je na tom istom mjestu i zatekla kada sam imenovana za v.d. direktorice. Član 83, stav 1, tačka 14 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju na koji se poziva Uprava za inspekcijske poslove, a tiče se mogućnosti razrešenja direktora ukoliko dozvoli političko organizovanje i djelovanje ili religijsko djelovanje u ustanovi javnog obrazovanja, u ovom slučaju apsolutno nije primjeren, jer nijedan od mojih prethodnika nije bio razriješen zbog te slike, niti je ijedan inspekcijski nadzor za CSBH jezik i književnost ikada ustanovio da ta slika ugrožava djecu, te da se zbog nje osjećaju neprijatno", dodala je Stupić.

Stupić je istakla da se ni u jednoj drugoj učionici ne nalazi slika Sv. Save, već slike, plakati i posteri, a koji se tiču nastavnog predmeta koji se izučava u svakom od kabineta.

"Kao najbitnije, ni član 5 opšteg Zakona o obrazovanju i vaspitanju apsolutno nije prekršen, jer nije u pitanju religijsko djelovanje, jer se ne radi o ikoni, već o uramljenoj kopiji slike Sv. Save, koja stoji u pomenutoj učionici potpuno u kontekstu, kao sastavni dio edukativnog materijala koji se koristi u nastavi CSBH jezika i književnosti, kao uostalom i slike mnogih drugih književnika i prosvetitelja", zaključila je Stupić.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније