Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

29. 09. 2021. 15:09 >> 15:11
6

CGO MINISTARSTVU

Ukloniti religijska obilježja u vaspitno-obrazovnim ustanovama

Centar za građansko obrazovanje uputio je inicijativu Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta da, u okviru svojih nadležnosti, naloži uklanjanje religijskih obilježja u svim vaspitno-obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori.

"CGO cijeni da je obaveza svih institucija da doprinesu poštovanju Ustava i zakona, i očuvanju građanskog karaktera države. Inicijativa je upućena, nakon slučaja Gimnazije u Kotoru, koji se odnosi na isticanje ikone Sv. Save, u učionici škole, na mjestu pored grba Crne Gore", navode u saopštenju.

Odmah po prijavi roditelja, CGO se, ističu, obratio Upravi za inspekcijske poslove koja je, utvrdila da je isticanje ovog obilježja, bez obzira što stoji od ranije, suprotno Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju.

"Inspekcija je, shodno zakonu, naložila uklanjanje ovog obilježja u roku od 3 dana, a kako to još nije učinjeno, te imajući u vidu jučerašnju izjavu v.d. direktorke te škole, Slavice Stupić, CGO poziva Ministarstvo da aktivno uzme učešća u primjeni zakona", poručuju iz CGO.

Iz CGO su, kako kažu, pozvali Ministarstvo da isprati postupanje v.d. direktorke Stupić, i pokaže spremnost da je razriješi ukoliko ne postupi po rješenju inspekcije, na šta je zakon obavezuje, uz napomenu da nepostupanje po tom nalogu predstavlja jedan od osnova razrješenja direktora.

"CGO vjeruje da je važno da Ministarstvo i preventivno djeluje kako bi se obustavila slična praksa, a posebno imajući u vidu tekuću radikalizaciju i ekstremizaciju u crnogorskom društvu", zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније