Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 12. 2013. 16:26 >> 16:26

PREDAVANJE U BIJELOM POLJU

Značaj komunikacije za zdravstvenu zaštitu

Bjelopoljski Dom zdravlja organizuje sjutra edukativni skup "Komunikacija u zdravstvu". Prof. dr Agima Ljaljević sa Medicinskog fakulteta u Podgorici sjutra u 13 sati održaće predavanje u Velikoj sali Doma zdravlja.

"Koncept komunikacije je od suštinskog značaja za cjelokupnu zdravstvenu zaštitu. Čak i kada su pružaoci usluga u zdravstvu prirodno nadareni za komunikaciju sa ljudima, važno je da nauče i analiziraju svoje interakcije sa pacijentima, kako bi mogli usavršavati svoje vještine radi unaprijeđenja zdravlja populacije. Malo je profesija u kojima su ljudi toliko upućeni na druge, tj. na interakciju sa drugim osobama, kao što je to posao u sektoru zdravstvene zaštite. Pored nastalog problema  narušenog zdravlja, straha i brige koja ide uz bolest - nailazak na ne razumijevanje ili šutnju od strane pružalaca usluga u zdravstvu samo još komplikuje i otežava njegovo poremećeno stanje zdravlja", saopštili su u bjelopoljskom Domu zdravlja, najavljujći pomenuti edkativni skup.

U toj zdrastvenoj ustanovi ističu da je za realizaciju ovih aktivnosti  potrebno  puno znanja i vještine od strane pružalaca usluga. Iz toga proizilazi da komunikacijske vještine mogu biti među najvažnijim vještinama koje pružaoci, a posebno medicinske sestre i tehničari moraju razvijati, ma gdje oni radili. Iako učenje i usavršavnje tih vještina traže predanost poslu i zahtijevaju dosta vremena višestruko se isplati.



"Bolestan čovjek je vrlo osjetljiv na takve situacije, brzo ih registruje, memoriše i to može ostaviti traga na njegovu psihu u vidu osjećaja zanemarenosti, nebrige za njegovo stanje, osjećaja da je na pogrešnom mjestu gdje mu se ne želi pomoći. Korisnicima je neophodna pomoć ljekara i medicinske sestre, a tu spadaju i razgovor, ljudski kontakt i osjećaj da nije prepušten samom sebi. Potrebna mu je lijepa riječ kada su uznemireni, ljuti, depresivni ili imaju druge poteškoće u komunikaciji sa okolinom", kazao je direktor Doma zdravlja dr Rasim Agić.

Vrlo je značajno navesti da se zdravstveni radnici komunikacijama uče tokom cijelog svog života.


Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније