Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

02. 10. 2021. 22:53   >>  22:55 1

TESTNA FAZA

Rudnik uglja počeo sa sadnjom ljekovitog bilja

Pljevaljski Rudnik uglja počeo je projekat sadnje pet vrsta ljekovitog bilja na rekultivisanim površinama u blizini Separacije – na odlagališnom prostoru nekadašnjeg lokaliteta Cementare. Kako je saopšteno, riječ je o projektu u koji je Rudnik uglja odlučio da uđe nakon posjete čelnika te kompanije renomiranom preduzeću „Ljbilje“ iz Ljubinja, koje se bavi proizvodnjom, otkupom i preradom ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja.

Navode da su izvršena laboratorijska ispitivanja zemljišta u Instititu za rudarstvo i metalurgiju Bor, čiji su rezultati afirmisali odluku rukovodstva Rudnika uglja da pristupi realizaciji ovog projekta, dok su uzorci zemljišta poslati i nadležnom institutu u Kruševcu.

Ugovoreno je da konsultantske usluge i usluge nadzora vrši Institut za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ iz Beograda i Institut za voćarstvo iz Čačka.

Izvršni direktor Rudnika uglja, Milan Lekić, izrazio je veliki optimizam po pitanju ovog projekta.

„Riječ je o probnoj, jesenjoj sadnji, na osnovu koje ćemo donijeti odluku da li ćemo ući u posao sadnje ljekovitog bilja na površinama od oko 100 hektara. Ukoliko se ispostavi da su Pljevlja prikladan ambijent za ovaj posao, a na to su ukazala i određena ispitivanja klime i zemljišta, stvoriće se sve pretpostavke da se uđe u jedan širi poslovni zamah koji će rezultirati i otvaranjem destilerije za proizvodnju eteričnih ulja. Za ovaj posao mi imamo volju, imamo kapacitete, kao i adekvatne površine kao što su Jagnjilo sa oko 40 hektara, Kotu 810 površine 30-ak hektara i unutrašnje odlagalište Kutlovača koje ima 20-ak hektara“, rekao je Lekić.

Radove na sadnji ljekovitog bilja danas su obišli i predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) – državni sekretar za energetiku i rudarstvo Marko Perunović i generalni direktor Direktorata za energetiku i energetsku efikasnost Vladimir Durutović, koji su boravili u drugoj radnoj posjeti Rudniku uglja, gdje su sa izvršnim direktorom Milanom Lekićem i predsjednikom Odbora direktora Dušanom Janjuševićem, pregovarali oko realizacije investicije izgradnje Cementare.

Tim povodom, predstavnici MKI  su poručili da je pozicija Rudnika uglja, kada je u pitanju realizacija ove investicije, od vitalnog značaja i jedna od najbitnijih, ukazujući istovremeno na spremnost resornog ministarstva da ovu kompaniju delegira kao nosioca cijelog posla.

Perunović i Durutović su istakli da je osnovna zamisao da u Pljevljima, u srednjoročnom periodu zažive investicije koje će biti realizovane u skladu sa svim ekološkim standardima, posebno vodeći računa o postulatima „pravedne tranzicije“.

Kako je saopšteno iz MKI, oni su podržali ideju o uzgoju ljekovitog bilja, ali i svih projekata koji afirmišu ekološku revitalizaciju Pljevalja, od čega su posebno istakli neophodnost turističke valorizacije Ljubišnje.

Lekić i Janjušević su, dodaje se, u više navrata pozdravili odluku Vlade Crne Gore o izgradnji Cementare i izrazili, u ime Rudnika uglja, apsolutnu spremnost da realizaciji ove kapitalne investicije pristupe krajnje profesionalno, angažujući maksimalne kapacitete kompanije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније