Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 12. 2013. 08:26 >> 08:40
2

SVJETSKI DAN

U Crnoj Gori 60 hiljada osoba s invaliditetom

U Crnoj Gori živi oko 60 hiljada osoba s invaliditetom, dok ih je u svijetu oko šest stotina miliona. Organizacije osoba s invaliditetom Crne Gore poručuju da su značajan potencijal i da daju veliki udio u životu cjelokupne naše zajednice.

Danas se u Crnoj Gori i svijetu obilježava Svjetski dan osoba s invaliditetom. Tim povodom oglasile su se Organizacije osoba s invaliditetom iz naše zemlje. Oni poručuju da svojim radnim i stvaralačkim rezultatima, integrisanošću i uticajem, predstavljaju značajan potencijal i daju veliki udio u životu cjelokupne zajednice.

"Kao osobe s invaliditetom, mi dostojanstveno i ponosno tražimo ljudska prava i jednake mogućnosti kako za pojedince, tako i za organizacije osoba s invaliditetom. Stoga nećemo dozvoliti da nas bilo ko marginalizuje ili diskriminiše, da nam uskraćuje radna mjesta, ograničava u kretanju, ukida i smanjuje prava i potcjenjuje naša udruženja", navodi se u proglasu kojeg potpisuju Savez civilnih invalida rata Crne Gore, Savez Udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju "Naša inicijativa", Savez gluvih i nagluvih Crne Gore, Savez udruženja paraplegičara Crne Gore i Udruženje tjelesnih invalida Crne Gore.



Oni podsjećaju da se crnogorsko zakonodavstvo mora uskladiti sa modernom evropskom legislativom i da demokratizacija, političke i ekonomske reforme predstavljaju imperativ našeg vremena. Poručuju da Crna Gora u tome ima njihovu punu podršku.

"Naše društvo ne smije zaboraviti da smo mi značajan i važan dio građanskog korpusa, aktivan po svojim potencijalima i moćan po svojoj snazi. Stoga tražimo da kao osobe s invaliditetom, budemo uvaženi i da se o nama nikada ne odlučuje bez nas, da nam se pruži puna materijalna i moralna podrška i da u rješavanju  pitanja koja se nas tiču, naša riječ bude opredjeljujuća", piše u proglasu.

Organizacije osoba s invaliditetom kažu da njihov hendikep ne potiče od same invalidnosti, već od nerazumijevanja i odbojnosti društva da ih prihvati kao dio vlastite populacije, sebi ravan i jednak po stručnom, ljudskom i moralnom  dignitetu. Zbog toga poručuju: "BUDIMO JEDNI SA DRUGIMA, A NE JEDNI PORED DRUGIH".

Dan osoba sa invaliditetom u znak sjećanja na stradale rudare

Istorija Svjetskog dana osoba sa invalididtetom potiče još iz 1956.

Te godine, 8. avgusta, u rudniku uglja "Bois du Casier" u Belgiji, izbio je požar u kojem su stradala 262 rudara. Ta se nesreća pamti kao rudarska nesreća sa najvećim brojem ljudskih žrtava u nekom rudniku uglja. U spomen na taj događaj određeno je i obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Ujedinjene nacije odlučile su da 3. decembar bude Svjetski dan osoba sa invaliditetom, a on se obilježava od 1998. i to svake godine različitom temom. Ovogodišnja je "Omogućimo svima jednak pristup svim društvenim sadržajima".





Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније