Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Aleksandra Jovančević, TVCG

04. 10. 2021. 16:05 >> 16:07

ISTRAŽIVANJE IJZ-A

Problem starih i usamljenost, dnevni centri rješenje

Stanovništvo je sve starije, a posljedica toga je produženje očekivanog trajanja života, kažu u Institutu za javno zdravlje koje je sprovelo istraživanje o kvalitetu života starijih u Crnoj Gori. Rezultati su pokazali i da najveći problemi s kojima se stariji suočavaju su usamljenost, loše zdravstveno stanje i siromaštvo. U novembru, u Bijelom Polju i Baru biće otvoreni Dnevni centri za brigu o starijima.

Ljubomir Vujičić uživa u penziji već pet godina. Medjutim to uživanje bi bilo bolje kada bi finansijski bio stabilniji.

"Penzije treba povećati, ko da živi od 150 eura, da plati liječenje", kaže Vujičić.

Baš zdravstvene usluge su nešto što su i ispitanici u istraživanju koje je sproveo Institut za javno zdravlje istakli kao prioritet. 

"Stariji sve češće prepoznaju zdravstvene potrebe, značaj pružanja zdravstvenih usluga, jer oni jesu najčešći korisnici usluga. Imamo nedostatak institucionalizovane pomoći i starije osobe su prepoznale to kao važan aspekt unapređenja njihovih života", kazala je Agima Ljajević iz Instituta za javno zdravlje.

Za pomoć starima u Crnoj Gori su zadužene geronto domaćice i volonteri Crvenog krsta. Kako bi pomogli starijima i unaprijedili njihov život ta organizacija ide korak dalje.

Generalna sekretarka Crvenog krsta Jelena Dubak istakla je da otvaraju dva centra u Baru i Bijelom Polju.

Slađana Ćorić iz Ministarstva zdravlja napominje da se briga o tim ljudima svodi na brigu njihovih porodica o njima, a otvaranje centara za stare pomoći će i rasteretiti korisnike i njihove porodice.

Istraživanje pokazuje da je najveći problem starih u Crnoj Gori sa kojim se suočavaju usamljenost, loše zdravstveno stanje i siromaštvo. s vremenom su se i briga i poštovanje prema odraslima promijenile, potvrđuje i Ljubomir s početka priče.

"Bilo je više poštovanja i u tržnici i u prodavnici, u autobusu, prednost je stari imao, sad vec ne", kaže Ljubomir.

Brigu o starima u dnevnim centrima vodiće socijalni radnik, medicinska sestra i dvije geronto domaćiće. Plan je da nakon Bara i Bijelog Polja i ostale opštine dobiju takvu vrstu ustanove.


Aleksandra Jovančević

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније