Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

05. 10. 2021. 11:41   >>  11:46 2

REAGOVANJE UPRAVE

Institut za ljekove nezavistan od političkih partija

Reagujući na navode u medijima u kojima se Institut za ljekove i medicinska sredstva dovodi u vezu sa poslovanjem određenih lanaca apoteka, kao i pojedinim funkcionerima u Vladi Crne Gore, iz te Institucije su kazali da nemaju ni jednu nadležnost koja se odnosi na promet ljekova na malo. Takođe, tvrde da je Institut nezavisan od političkih partija, koalicija, pokreta i interesnih grupa i služi interesima javnog zdravlja.

“Institut za ljekove i medicinska sredstva nema ni jednu nadležnost koja se odnosi na promet ljekova na malo. Naime, ocjenjivanje ispunjenosti uslova za rad apoteka nalazi se u nadležnosti ministarstva nadležnog za poslove zdravlja, dok nadzor nad njihovim radom vrši organ državne uprave nadležan za inspekcijske poslove”, navodi se u reagovanju Uprave insrtituta.

Kazali su da neće komentarisati nezadovoljstvo pojedinim personalnim rješenjima.

“Međutim, kada je u pitanju poslovanje Instituta, odnosno rad njegovih zaposlenih, dužnost nam je da obavijestimo javnost da su zaposleni u Institutu istaknuti naučnici, specijalisti i doktori nauka u oblasti zdravstva koji svoj posao obavljaju nezavisno i isključivo u skladu sa propisanim standardima i stručno-naučnim principima. Prilikom zapošljavanja svako lice potpisuje izjavu o nepostojanju sukoba javnog i privatnog interesa za koju je odgovorno”, navodi se u saopštenju.

Pored toga, kako su naveli, sva dokumentacija koja se podnosi Institutu predstavlja poslovnu tajnu za čiju je zloupotrebu propisana krivična odgovornost u skladu sa zakonom.

“Odgovorno tvrdimo da ne postoji mogućnost da bilo kakvi pojedinačni interesi utiču na nezavisnost i integritet lica zaposlenih u Institutu, te da se u svom svakodnevnom radu Institut vodi isključivo interesima javnog zdravlja i pacijenata”, kazali su iz Instituta.

Ističu da je Institut pravno odvojen od drugih državnih organa i svih pravnih i fizičkih lica koja se bave djelatnošću proizvodnje, izrade, prometa i ispitivanja ljekova i medicinskih sredstava, kao i droga i prekursora i sa njima povezanim djelatnostima.

“Institut je nezavisan od političkih partija, koalicija, pokreta i interesnih grupa i služi interesima javnog zdravlja i razvoja naučno-istraživačke djelatnosti. Institut ne služi interesima privatnih lica, interesnih grupa, asocijacija i organizacija i ne djeluje politički i vjerski”, kazali su iz Uprave.

Uzimajući u obzir značaj ove institucije na regionalnom i međunarodnom planu, a naročito u procesu Evropskih integracija, mole političke činioce da ovu regulatornu i naučnu instituciju ne stavljaju u bilo kakav politički kontekst i time vrše pritisak na njene zaposlene, na kojima je odgovornost za obezbjeđivanje kvalitetnih, bezbjednih i efikasnih ljekova za pacijente Crne Gore.

“Za sve detalje koji se tiču našeg poslovanja, Institut je na raspolaganju svim zainteresovanim stranama u skladu sa zakonom. Pored toga, uprava Instituta će u narednom periodu učiniti transparentnim sva dokumenta koja se tiču rada i poslovanja Instituta, te kontinuirano raditi na predstavljanju javnosti potencijala ove institucije u regulatornom i stručno-naučnom djelovanju”, zaključili su iz Uprave Instituta za ljekove.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније