Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Mina ]

05. 10. 2021. 16:50 >> 16:55

CEGAS

Povući Predlog zakona o liječenju neplodnosti

Centar za građanske slobode (CEGAS) apelovao je na Ministarstvo zdravlja da povuče Predlog zakona o liječenju neplodnosti, kako bi uslijedile suštinske izmjene važećeg Zakona koje će omogućiti ostvarivanje prava na roditeljstvo na najbolji i najsavremeniji mogući način.

Iz te nevladine organizacije (NVO) saopštili su da formiranju Predloga zakona o liječenju neplodnosti, koji je Vlada usvojila 16. septembra, nije prethodila javna rasprava, što je, kako su naveli, u suprotnosti sa zakonodavnim pravilima.

CEGAS je, kako su rekli, više puta govorio na temu obaveznog razmatranja izmjene postojećeg Zakona o liječenju neplodnosti iz 2009. godine, uz obavezno prisustvo stručne javnosti, ljekara reproduktivne medicine i embriologa, pacijenata, pravnika i predstavnika civilnog sektora.

“U “novom”, to jest starom predlogu Zakona o liječenju neplodnosti, ne postoji mogućnost uvoza polnih ćelija i embriona, pa samim tim ne postoji ni mogućnost donacije van naše zemlje”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, djetetu od navršenih 15 godina, a koje je sposobno za rasuđivanje, daje se mogućnost otkrivanja identiteta donatora uz čiju je donaciju dijete začeto, a u svim drugim članovima zakona jasno stoji da je donacija anonimna.

“Svi oblici surogata (komercijalni i nekomercijalni) su jasno zabranjeni, a mogućnost ispitivanja embriona u naučno istraživačke svrhe nije dozvoljena”, kaže se u saopštenju.

Iz CEGAS-a su dodali da su 24. septembra prisustvovali regionalnom sipozijumu ljekara reproduktivne medicine i embriologa i bili u prilici da čuju od stručnjaka iz zemlje i regiona šta nije dobro u važećem Zakonu i u Predlogu izmjene zakona o liječenju neplodnosti, koji se, kako su naveli, ponavlja još od 2019. godine.

“Očekujemo da će Ministarstvo zdravlja imati dovoljno sluha za demokratske tekovine i vrijednosti kojima stremimo, pa će blagovremeno povući Predlog zakona o liječenju neplodnosti, kako bi bio izmijenjen od stručnjaka, i kao takav bio dobar za građanstvo u cjelini”, rekli su iz CEGAS-a.

Iz te NVO su kazali da vjeruju da će Ministarstvo na pravno valjan način uvažiti potrebe građana, a pogotovo kada je poboljšanje nataliteta u pitanju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније