Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 12. 2013. 08:00 >> 08:00

SUD U STRAZBURU

Preko hiljadu tužbi protiv Crne Gore

Pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu trenutno se nalaze 1.063 predstavke podnešene protiv države Crne Gore, što nas i dalje svrstava u zemlje sa visokim indeksom žalbi po broju stanovnika, stoji u izvještaju suda za ljudska prava.

Tokom 2012. godine, od 196 pristiglih žalbi na adresu suda, čak 181 je odbijena kao neosnovana.

Zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Zoran Pažin u izjavi za Dnevne novine kaže da je do sada podnijeto 1.063 predstavke protiv države, što ne znači da će sve biti procesuirane.

"Trenutno je tridesetak aktivnih predmeta u kojima je postupak u toku", kazao je Pažin.

Tužbe pred sudom za ljudska prava u Strazburu, sve je češći put do pravde na koji se odlučuju građani Crne Gore kojima je povrijeđeno neko od osnovnih prava i sloboda.

Tome u prilog ide i podatak da je Crna Gora u odnosu na broj stanovnika u samom vrhu kada su u pitanju podnijete tužbe.

Primjera radi, protiv Njemačke, države sa više od 80 miliona stanovnika, trenutno se pred sudom nalazi oko 2.000 podnešenih predstavki. Kada je u pitanju region, protiv Srbije se vodi 11.500 predstavki, dok je najveći broj predstavki protiv Turske, oko 50.000.

Advokat Dragan Šoć smatra da broj podnijetih žalbi može dovesti do zaključka da građani nemaju povjerenja u naše pravosuđe, ali da se to može sagledati i iz drugog ugla.

"Naš mentalitet je takav da se često ne mirimo sa presudom, pa se olako odlučujemo za Strazbur. Međutim, vidite i sami da je veliki broj tužbi neosnovan", kaže Šoć.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније