Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

06. 10. 2021. 06:34   >>  06:36

ĐORĐIJE ZA RTCG

"Ponosan na posadu broda, spasili smo 67 ljudi"

Jak vjetar, talasi, nevrijeme, nijesu pomorcima nepoznanica, pa ni mladom Đorđiju Darmanoviću, drugom oficiru palube, koji ipak nije ni sanjao da će u jednoj, baš takvoj noći, biti dio velike akcije u kojoj je spašeno 67 migranata. Sa samo pet godina pomorskog staža dvadesettrogodišnji Baranin, kaže za Portal RTCG da je uvijek spreman da u sličnim situacijama postupi baš onako kako ga obavezuju moral, dostojanstvo i poziv koji je odabrao.

Posada grčkog broda “Saint Vassilios”, na kojem je Đorđije drugi oficir palube, u noći između nedjelje i ponedjeljka u Egejskom moru spasila je 67 migranata.

Migranti su bili na malom brodu, kada ih je zadesilo jako nevrijeme, ali su uspjeli da upute signal za pomoć.

Đorđije, za naš Portal, priča da su u nedjelju (3. oktobra) oko 22 sata primili signal za pomoć od obalne stanice Helenik.

Oko jedrenjaka kružili 17 puta, akcija trajala skoro sedam sati

Obaviješteni su da se u blizini njihove pozicije, na devet nautičkih milja nalazi brodić, koji je poslao signal da je u opasnosti.

“Pitali su nas da li smo dovoljno blizu, odnosno za koliko vremena možemo stići do broda. U tom trenutku sam bio na mostu broda i pozvao sam kapetana kako bi se konsultovao sa njim oko događaja. Nakon što sam upoznao kapetana, on je došao na most i tada smo utvrdili da se brodić nalazi na udaljenosti od devet nautičkih milja. Kapetan je o tome obavijestio obalnu stanicu Helenik”, priča Đorđije detalje iz noći koju sigurno neće nikada zaboraviti.

Brzo nakon toga krenuli su kaže u akciju potrage i spašavanja.

“Nakon sat vremena uočili smo na pučini jedrenjak u veoma lošem stanju i vidjeli na njemu četiri osobe, koja su mahala lampama. Vremenski uslovi su bili veoma loši, zbog jakog vjetra i talasa. U toku spašavanja 17 puta smo kružili oko jedrenjaka, a akcija je trajala punih sedam časova. Akcija je bila napeta i zahtjevna i za sve članove posade koji imaju mnogo više radnog iskustva u pomorstvu”, navodi Đorđije.

On kaže da su nakon mnogo teških i zahtjevnih manevara i oko četiri sata kasnije uspjeli da mali jedrenjak privežu za njihov brod.

“Tada smo utvrdili da se na tom jedrenjaku nalazi ukupno 67 migranata. Kada smo ih konačno ukrcali na brod i obezbijedili im hranu i piće i provjerili smo da li je nekome potrebna medicinska pomoć, dobili smo uputstvo na koji način da izvršimo primporedaju migranata nadležnim vlastima”, ističe Đorđije.

Ponosan je na posadu broda i zajedničke napore koje su uložili i kaže da je spašavanje 67 ljudi zasluga kompletne posade broda, predvođene kapetanom.

“Ja sam pomorac već pet godina i uprkos ne tako dugom stažu, spreman sam da uvijek u ovakvim situacijama na isti način postupim na šta me obavezuje i moral, dostojanstvo, a i poziv kojim se sa ljubavlju od početka bavim”, poručuje Đorđije u izjavi za Portal RTCG.

Nakon akcije, kako ističe, dobili su pohvale od “Coas guarda” Grčke koji im je čestitao na nesebičnoj i uspješnoj akciji, poslije koje su migranti predati grčkim vlastima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније