Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

08. 10. 2021. 07:22 >> 07:23
1

PODACI CINMED-A

Temperatura najčešće neželjeno dejstvo vakcine

Od 20. februara, kada je počela imunizacija protiv koronavirusa, do kraja prošle sedmice crnogorskom Institutu za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) prijavljene su 383 sumnje na neželjene događaje nakon primjene vakcine.

”Najčešće prijavljivani neželjeni događaji nakon primjene vakcina protiv kovid-19 su povišena temperatura, bol na mjestu primjene vakcine i malaksalost. Osim toga, prijavljivana je i glavobolja, drhtavica, kao i bolovi u mišićima i zglobovima nakon primjene vakcine”, kazali su iz CInMED, prenose Vijesti.

Saopšteno je da su u nešto manjem broju prijavljivani takođe očekivani događaji kao što su mučnina, bol u leđima i pospanost.

”Zabilježeni su i pojedinačni slučajevi vaskularnih i neuroloških poremećaja, uglavnom kod starijih i pacijenata sa prethodno prisutnim oboljenjima, dok se nekoliko prijava odnosilo na alergijske reakcije, različitog stepena ozbiljnosti (reakcije preosjetljivosti). U slučaju alergijskih reakcija, nakon primijenjene terapije došlo je do povlačenja svih simptoma”, naglasili su iz CInMED.

U Crnoj Gori je, zaključno sa 3. oktobrom, primijenjeno ukupno 461.865 doza različitih vakcina protiv koronavirusa.

”U tom periodu zdravstveni radnici i pacijenti dostavili su ukupno 383 prijave sumnje na neželjene događaje nakon primjene ovih vakcina. Zaključuje se da su na svakih 5.000 doza dostavljene četiri prijave. Učestalost prijavljivanja i karakteristike neželjenih događaja govore u prilog činjenici da su vakcine strogo kontrolisani ljekovi, koji su od neprocjenjivog značaja u borbi protiv pandemije”, saopštili su iz CInMED.

Najveći broj prijava, 231, odnosi se na vakcinu Sputnik V, a 78 na vakcinu proizvođača Sinofarm. Iz CInMED su rekli da je 56 prijava dostavljeno na vakcinhu proizvođača AstraZeneka, 18 na Fajzer.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније