Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Autor: I. P. ]

08. 10. 2021. 08:40   >>  20:02 34

ĆALOVIĆ-MARKOVIĆ

"Katnić bi da zataška Pandora papire"

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović-Marković ocijenila je da glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću ne pada na pamet da vodi istragu o navodima iz Pandora papira koji se odnose na predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, već da mu je namjera da slučaj što prije zatvori i zataška.

Ona je u Jutarnjem programu TVCG, komentarišući navode glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da će saslušati predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića zbog Pandora papira, ocijenila da je Katnić jasno pokazao da mu ne pada napamet da ozbiljno istražuje slučaj Đukanović, već da ga, navodi ona, što prije zatvori i zataška dok je još na funkciji.

"Za razliku od gdina Đukanovića, iako je on otvarao firme po Britanskim djevičanskim ostrvima, njega nijesu pozvali, a mene su pozvali. Nemam namjeru da pomažem Katniću da opere biografiju Đukanovića od ovoga, i tražiću im da i meni napismeno pošalju pitanja, nemam namjeru da idem u Tužilaštvo", poručila je Ćalović-Marković. 

Potrudiću se da priča ne ode u zaborav

Katnić, kaže ona, nije rekao da će tražiti podatke o finansijskim izvještajima Đukanovića i njegovog sina: "Nije rekao da će pokušati da formira zajedničke istražne timove, što je jedan od mehanizama koje nudi Europol".

Potrudiće se, kaže ona, da priča ne ode u zaborav dok se ne utvrdi šta se nalazi iza skrivenih firmi i trastova. Dva su puta, pojašnjava Ćalović-Marković. Jedan put je međunarodna saradnja, a drugi put su sumnjive investicije u Crnoj Gori.

 

Na pitanje kako komentariše reakciju predsjednika Crne Gore, koji je rekao da je u pitanju iskonstruisana afera za domaće političke potrebe, Ćalović-Marković je rekla da se Đukanović svaki put do sada, kada se bilo šta desilo, branio da su u pitanju podmetanja.

"On kaže da su mu podmetali i Dubrovnik, i saradnju s Miloševićem, i privatiazacije, i S.Č., i logore po Crnoj Gori, i Štrpce, pa su mu onda podmetali aferu Snimak, pa Telekom. Sve su gospodinu Đukanoviću podmetnuli, a on nikad nije ni za šta snosio odgovornost", istakla je Ćalović-Marković.

Đukanović, kako je rekla, prizna javnosti samo onoliko koliko mora, koliko je uhvaćen i kad je suočen sa dokazima. 

Ćalović-Marković kaže da od Đukanovića i njegovog sina nijesu čuli ko su njihovi partneri i koji je to posao kojim je Đukanović htio da se bavi.

Ćalović-Marković je kazala i da je zabrinjava priča oko rata klanova koji se nastavlja, a koji će trajati sve dok im se, kako je istakla, ne bude oduzela imovina.

"Čak i kad uhapse pojedina lica ostanu im sredstva koja im omogućavaju da finansiraju odbranu, utiču na svjedoke", rekla je Ćalović-Marković.

Zid ćutanja u Srbiji

Novinarka KRIK-a iz Beograda Dragana Pećo kazala je da u Srbiji nije bilo reakacija Tužilaštva na Pandora papire koji se tiču povezanosti tamošnjih funkcionera.

"Institucije u Srbiji ne rade svoj posao nezavisno, uticaj politike je veoma velik. Mi na čelu Agencije za sprečavanje korupcije imamo osobu koja dolazi iz vladajuće stranke Aleksandra Vučića", pojasnila je Pećo u Jutarnjem programu TVCG.

Ne zna, kaže, je li gore da se pokrene postupak da bi se pokrenuo ili da se nailazi na ćutanje.

 

Пратите нас на

Коментари34

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније