Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

08. 10. 2021. 13:13   >>  14:16

VUČKOVIĆ

Brojne okolnosti negativno uticale na rad sudova

Crnogorski sudovi su od 1. januara do 30. septembra 2021. godine primili 61.807 predmeta, dok su u radu, u istom periodu, bila 96.232 predmeta. Od toga broja riješeno je 57,3 odsto, a gledano u odnosu na priliv predmeta, riješeno je 89,3 odsto, saopštila je v.d. predsjednika Vrhovnog suda Vesna Vučković, na sastanku predsjednika svih sudova.

Kako je saopšteno iz Vrhovnog suda Crne Gore, Vučković je ocijenila da sudovi, nažalost, nemaju čime da se pohvale, jer je ova godina po rezultatima lošija od prethodnih, ali da to nije rezultat zalaganja odnosno nezalaganja sudija, već okolnosti.

„Osim pandemije COVID-19, na rad sudova uticali su i drugi faktori - štrajk advokata, ali i odlazak velikog broja sudija bilo zbog podnošenja ostavke ili nakon što im je Sudski savjet konstatovao prestanak funkcije zbog sticanja uslova za penziju“, naglasila je Vučković.

Podsjeća da je iz pomenutih razloga, najviše sudija otišlo iz Vrhovnog suda, njih 12.

„Do sada nije bilo situacija u kojima je ovaj sud ostao da radi sa 6 sudija, od 18 koliko je predviđeno da ima. Ovom broju treba dodati i predsjednika suda, što jasno pokazuje da Vrhovni sud nema dvotrećinsku većinu koja mu je neophodna za normalan rad“, kazazala je Vučković.

Naglasila je da je i u takvim okolnostima Vrhovni sud uspio da se organizuje i da se, iako radi sporijim intenzitetom, predmeti rješavaju, a nije bilo ni zastoja u rješavanju krivičnih predmeta. Ovaj sud redovno obavlja i aktivnosti na koje je obavezan prilikom sprovođenja obaveza iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24.

Vučković je naglasila da nije dobro što je u svim sudovima povećan broj predmeta starijih od 3 i 5 godina.

„Neriješenih predmeta starijih od 3 godine je 4.371, starijih od 5 godina 1.827, a starijih od 10 godina 386. Stoga svi predsjednici sudova moraju da se angažuju da se sudije dodatno založe na rješavanju ovih predmeta“, kazala je Vučković.

Na sastanku je ukazano i na veliki broj neriješenih predmeta u Upravnom sudu zbog velikog priliva predmeta koji su se prenosili iz godine u godinu. Ovaj sud je do avgusta radio punim kapacitetom, kada ga je napustilo četvoro sudija i predsjednik suda, što će se odraziti na reziltate, smatra Vučković, napominjući da će se nedostatak sudija ili njihov napredak u više sudove, odraziti i na rad Apelacionog suda.

Istakla je da treba pojačati rad Specijalizovanog odjeljenja Višeg suda, jer izostaju rezultati koji se očekuju na osnovu Strategije reforme pravosuđa.

„Nemamo osuđujućih presuda za krivična djela sa elementima korupcije, a upravo takvi rezultati utiču na visok procenat nepovjerenja javnog mnjenja i široku percepciju korupcije na svim nivoima“ ocijenila je v.d predsjednika Vrhovnog suda.

Poseban osvrt napravljen je na jačanje disciplinske odgovornosti sudija. U pomentom periodu, Disciplinska komisija imala je dva predmeta. Jedan sudija oglašen je krivim i izrečena mu je kazna umanjenja zarade za 40 odsto za period od 4 mjeseca, dok je u drugom slučaju predlog odbijen kao neosnovan.

„Treba afirmisati model disciplinske odgovornosti i učiniti ga dostupnim javnosti jer bi se na taj način povećalo povjerenje građana u rad pravosudnih organa. Nadam se da će u novom Zakonu o Sudskom savjetu i sudovima, koji je u izradi, biti otklonjene neprecizne odredbe postojećeg zakona koje se odnose na disciplinsku odgovornost sudija“, zaključila je Vučković.

Razmatrajući slučaj lišenja slobode sudije Osnovnog suda u Kotoru, a u kontekstu nedavno objavljenog mišljenja i preporuka Ombudsmana, predsjednici sudova su se saglasili da postoji goruća potreba za osnaživanjem kapaciteta nezavisnosti i nepristrasnosti sudija, odnosno garancija predviđenih Ustavom Crne Gore i Zakonom o Sudskom savjetu i sudijama. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније