Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 10. 2021. 15:56   >>  16:00

GA

Sloboda izražavanja u krizi kao nikad prije

Građanska alijansa pozdravila je odluku da ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir dobiju novinari Marija Resa i Dmitrij Muratov za istraživačko novinarstvo, posebno, kako su naveli, imajući u vidu važnost slobode izražavanja za demokratiju i ljudska prava i činjenicu da je danas sloboda izražavanja veoma ugrožena.

Ističu da je sloboda izražavanja kao nikada prije u krizi u svijetu, a posebno u Crnoj Gori.

"Naša zemlja već u kontinuitetu ne napreduje u ovoj oblasti, što takođe pokazuju i izvještaji o napretku Crne Gore ka EU, te izvještaji relevantnih međunarodnih organizacija", navode u saopštenju.

Kako navode iz GA, prema izvještajima Evropske Komisije za pristup Evropskoj uniji, Crna Gora za pet godina nije napredovala u pogledu slobode medija, što predstavlja preduslov za razvoj demokratskog društva i pristup Crne Gore Evropskoj uniji.

"Nažalost, istraživačko novinarstvo u Crnoj Gori maltene ne postoji, dok mediji često finansijski nijesu u mogućnosti da angažuju novinare koji će se baviti isključivo ovom veoma važnom oblašću", poručuju iz GA.

Sloboda izražavanja je, kažu, u krizi u svijetu, a posebno kod nas.

"Veliki je broj zabilježenih napada, kako na lica koja su zaposlena u medijima, tako i na njihovu imovinu, što je veoma zabrinjavajuće. Brojni su napadi na novinare koji su ostali bez sudskog epiloga, pa ne čudi osjećaj straha i ugroženosti koji sami novinari osjećaju. Medijski prostor je izrazito polarizovan, što predstavlja jako loš ambijent za rad samih novinara", kazali su iz Građanske alijanse.

Istakli su da Crna Gora mora što prije krenuti sa stvaranjem sigurnog ambijenta za rad medija, a posebno istraživačkih novinara i da odlučno istraži i pronađe sve napadače i nalogodavce svih napada koji su ostali neotkriveni.

"Ovim ćemo poslati jasnu poruku da Crna Gora ostaje na putu EU i da ulaže napore ka poštovanju slobode izražavanja, te uspostavljanju vladavine prava i jasne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala", zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније