Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ TVCG ]

08. 10. 2021. 19:53 >> 20:22

PRAVNICI

Politizacija TS-a usporava put ka EU

Kompletiranje Tužilačkog savjeta neophodno je zbog funkcionisanja tužilačke organizacije, ali način na koji se to pokušava ostvariti, nije dobar, ocjenjuju sagovornici Dnevnika. Primjećuju da se i taj proces politizuje, što, kako smatraju, može usporiti evropski put Crne Gore.

Izbor Tužilačkog savjeta preduslov je funkcionisanja tužilačke organizacije. Nepostojanje kompletnog Tužilačkog savjeta prouzrokovao je zastoj sistema.

"Tužilački savjet je ključni, to je njegova ustavna obaveza da garantuje samostalnost tužilačke funkcije", kazao je profesor Pravnog fakulteta i kriminolog Velimir Rakočević.

"Tužilački savjet je jedan od najvažnijih organa ne samo u državi već i u pravosuđu, jer mnogo zavisi od rada državnog tužilaštva. Mi smo došli u situaciju gdje smo prosto blokirani", kazao je Blagota Mitrić.

Rakočević trenutni Tužilački savjet naziva "krnji" te poručuje da 5. avgusta, kada je izabran dio njega, nijesu ispoštovane preporuke Venecijanske komisije.

"Sve to govori da su trebali biti ispoštovani evropski standardi, i postepeno da se dozvoli da Tužilački savjet radi nesmetano da ima neophodnu većinu a ne da dođe do paralize Tužilačkog savjeta i redukcije aktivnosti državne tužilačke organizacije", kazao je Rakočević.

"Svi su na neki način nelegitimni. A šta je uzrok, uzrok je jer imamo stravičan sukob ne samo između opozicije i vlasti, a odluka je dvotrećinska, ne mogu da se dogovore", kazao je
Mitrić.

Oba sagovornika TVCG su mišljenja da inicijative za što hitnije izglasavanje Tužilačkog savjeta imaju političku pozadinu.

"Najveća opasnost koja se može desiti da Savjet bude ispolitizovan i da se radi po direktivi što je suprotno najvišim standardima oblasti gdje se garantuje i nezavisnost tužilačke organizacije", kkazao je Rakočević

"Žuri im se zato što sad oni treba da preuzmu kormilo, da što brže rješavaju te predmete", dodao je Mitrić.

U tom smislu, Rakočević što hitnije izglasavanje Savjeta naziva osvetničkom aktivnošću radi uklanjanja nepodobnih tužilaca, što je, kako tvrdi, porazno za vladavinu prava. Time bi, poručuje, bio usporen naš put ka Evropi.

Dragana Šundić, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније