Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

13. 10. 2021. 17:21   >>  17:22 1

BLAŽIĆ

Nije preporučljivo obnavljati v.d. mandate

Nije preporučljivo da se obnavljaju šestomjesečni mandati vršiocima dužnosti, kazao je doktor pravnik nauka, profesor Đorđije Blažić za Portal RTCG. On je istakao da postoje dva oprečna stanovišta, jedno da se šestomjesečni mandat za vršioca dužnosti, koji je propisan zakonom, može produžavati, drugo da ne može. Ne postoji, kako dodaje, jedinstveno pravno stanovište po tom pitanju.

"Nema izričite zakonske odredbe koja će da ograniči da to bude uslovno rečeno taj "mandat" od 6 mjeseci samo jedan put. Upravo zato postoje dva stanovišta", kazao je Blažić.

Objašnjava da ima razloga pravne prirode i za jedno i za drugo stanovište.

"Mora se posmatrati cilj prave norme, šta je zakonodavac htio da postigne sa institutom vd-a. Defnitivno je cilj bio da se ne blokira organ, što je sasvim prirodno. Dakle, ima jasan cilj jer državni ogran ili bilo koji organ koji vrši neku javnu funkciju ne smije da bude u blokadi. On mora da vrši svoju funkciju", istakao je Blažić.

Naglasio je da ne postoji jedinstveno pravno stanovište po tom pitanju.

"Vi kada bi posmatrali normu kao samo normu jezički sa čitanja zakona, onda oni koji tako čitaju i tumače, kažu da ne može jer ima samo 6 mjeseci. A to onda znači da ako se neko ne izabre za 6 mjeseci onda organ treba da stane, to je sistemski nedopstivo", zaključio je on.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније