Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z.

14. 10. 2021. 18:39 >> 18:40
6

JAVNA UPRAVA

Krivokapić: Prilikom odabira kadra politika da ne bude dominantna

Krajnji cilj reforme javne uprave i procesa digitalizacije i optimizacije treba da bude optimalna i efikasna javna uprava, koja će biti bolji servis za građanke, građane i privredu, a ključna riječ u cijelom sistemu mora biti odgovornost, poručio je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, koji je otvorio drugu sjednicu Savjeta za reformu javne uprave, koja je održana danas.

Premijer je, kako je saopšteno iz Vlade, ukazao na značaj koji reforma javne uprave ima u agendi Vlade.

„Od Savjeta očekujem da što prije predloži rješenje koje će dovesti do traženih rezultata, kako bi mogli biti primjer dobre praske i drugima. U skladu sa tim, jedan od prioriteta mora biti profesionalizacija menadžmenta uz poštovanje kompetencija kadra, jer ako prilikom odabira kadra politika bude dominantna, ništa se neće promijeniti, već će se mijenjati samo politika i time se neće postići rezultati”, jasan je Krivokapić.

Predsjednik Vlade ističe da jedan od modela, koji može poslužiti, a koji se sprovodi u Njemačkoj je, trodimenzionalna radna kompetencija.

„To bi podrazumijevalo da pažnja bude usmjerena ka posebnim vještinama, pažljivom testiranju kandidata i stalnom unapređivanju kapaciteta”, rekao je Krivokapić.

Premijer je, kako se navodi u saopštenju, istakao da ključna riječ u cijelom sistemu mora biti odgovornost, mjera koja se, kako je pojasnio, može lako kvantifikovati i dokazati.

Srzentić: Što efikasnije početi reformu javne uprave

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić kazala je da današnji predlozi u okviru Dinamičkog plana akcija u reformi javne uprave proizilaze iz potrebe da reforma bude pažljivo sprovedena i osmišljena, da bude opšteprihvaćena, transparetna, uz poštovanje principa participativnosti i inkluzivnosti, i da se na sjednicama Savjeta raspravlja o svim pitanjima koja su od značaja za proces reforme javne uprave.

"Namjera nam je da uz rad na strategiji, u paraleli počnemo pilotirati akcije kako bi što efikasnije počeli sprovoditi reformu javne uprave", kazala je Srzentić.

Savjet je na današnjoj sjednici razmatrao Dinamički plan akcija u reformi javne uprave do kraja godine, a u skladu sa nacrtom planova nove Strategije reforme javne uprave 2022 – 2026.

Iz tima ministarke Tamare Srzentić predstavili su aktivnosti koje su usmjerene na razvijanje novih e-usluga za građane (onlajn prijavu rođenja, onlajn prijavu smrti, onlajn prijavu prebivališta, onlajn prijavu za sklapanje braka), uspostavljanje jedinstvene evidencije o broju zaposlenih u javnoj upravi, transparentan i otvoren rad institucija kroz usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama, donošenje Srednjoročnog programa rada Vlade 2022-2024, sinhronizovane izrade Kadrovskog plana i nacrta Budžeta za 2022, te razvoj platforme za e-obuke za zaposlene u javnoj uprave.

"U cilju obezbjeđivanja kontinuiranog praćenja sprovođenja predviđenih aktivnosti i blagovremenog izvještavanja o stepenu realizacije Dinamičkog plana, Savjet za reformu javne uprave formirao je radne timove čime će se obezbijediti dodatni podsticaj za ostvarivanje planiranih rezultata. U radnim timovima biće predstavnici nevladinog sektora, Univerziteta, Zajednice opština, što predstavlja vid zajedničke saradnje i napora u postizanju rezultata u reformi javne uprave", saopšteno je iz Vlade.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније