Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Milica Mandić, Radio CG ]

16. 10. 2021. 07:10   >>  07:11 2

STAV STRUKE

CG u demografskoj krizi, nužne hitne mjere

Prirodni priraštaj Crne Gore u zoni je kritičnog, i država pod hitno mora preduzeti mjere kojima će riješiti taj problem. Na to što mala Crna Gora sa samo oko 660 hiljada stanovnika bilježi neslavne rekorde, uticala je nesumnjivo i korona, ali je glavni krivac država i sistem, ocijenjuju stručnjaci.

Crna Gora nalazi se u demografskoj krizi. Prirodni priraštaj je negativan,a posljednji podaci Monstata,  pokazuju da je za sedam mjeseci umrlo čak 1.300 osoba više nego što je rođeno.

Država pod hitno mora da preduzme mjere za povećanje nataliteta, upozorio je demograf Miroslav Doderović.

Za Radio Crne Gore Doderović kaže da već duže demografi upozoravaju na moguće posljedice.

„Imamo jedan jako loš odnos između broja rođenih i umrlih. Živorođenih imamo 3.887, a umrlih 5.184. Ako krenemo da analiziramo po opštinama od 24 opštine, 20 imaju negativan prirodni priraštaj. Opštine koje su vodeće po negativnom prirodnom priraštaju: Nikšić- 300, Berane-129, Bar -114, Andrijevica -33, Kolašin-45, Herceg Novi-75, Cetinje -89. One koje imaju pozitivan prirodni prirštaj su: Podgorica +172, Rožaje+36, Tuzi+9“, kazao nam je Doderović.

Nadležni nijesu shvatili ozbiljna upozorenja, te tako sada imamo strmoglavi pad prirodnog priraštaja, kaže Doderović.

“U Crnoj Gori 1961. je prirodni priraštaj iznosio je 9.659, 2015. 1057, 2018. 760, dakle bili smo pozitivni, da bi prošlu godinu završili sa negativnim prirodnim priraštajem, a ta se tendencija nastavila i u ovoj godini,” kazao je on.

Kriminalni obračuni, saobraćajne nesreće, korona virus, a na drugoj strani loše ili slabe mjere populacione politike utiču na problem, pa Crna Gora bilježi neslavne rekorde.

“Jedan od uzroka je korona, ali i loše preduzete mjere,” kaže Doderović.

Zabrana organizovanja svadbenih proslava, ili nedostatak posla pa stoga i novca tokom korone, vjerovatno i slabija frekvencija kretanje i upoznavanje ljudi... Sve je to izgleda uticalo i na motivaciju za sklapanje brakova u Crnoj Gori.

Tako je tokom koronakrize sklopljeno čak 1.500 brakova manje nego u 2019.

“Broj sklopljenih brakova je 42% manji nego u 2019. Mi smo 2019. imali 3523 sklopljena braka, a u 2020. Imali 2.026 sklopljena braka. U ozbiljnoj smo krizi”, kaže Doderović.

Strategija demografskog razvoja Crnoj Gori hitno je potrebna, da je prihvate svi subjekti jednoglasno.

“Ta strategija trebalo bi jasno da predviđa mjere za mlade parove, pomoć za buduće majke, za djecu finansijska pomoć, pomoć roditeljima, lakše rješavanje stambenog pitanja. Mi bi uz kvalitetne sveobuhvatne mjere rezultat mjera koje bi preduzeli mogli da osjetimo tek za tri do pet godina. Krivac broj jedan je država koja ima svoje mehanizme koji utiču na prirodni priraštaj. Drugi krivac je sistem vrijednosti i kriza tog sistema vrijednosti jedan od glavnih generatora ovakvog stanja u demografiji. Treće je i ekonomsko-socijalna situacija. Mi spadamo u države koje su u prethodnom periodu imale značajan pad BDP-a. Sve to nije naklonjeno osnaživanju porodice i motivaciji mladih da osnivaju porodice,” kaže Doderović.

Prema projekcijama Ujedinjenih nacija iz 2019, negativni demografski trendovi usloviće smanjenje broja stanovnika u Crnoj Gori, pa bi 2050. u našoj državi trebalo živjeti 589.000 stanovnika.

To, približno, odgovara populaciji iz popisa 1981. godine. Ako se ništa ne popravi, prema tim procjenama, Crna Gora će se, za nekoliko decenija, vratiti na stanje iz 50-ih godina prošlog vijeka, kada je imala 454.000 stanovnika.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније