Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

16. 10. 2021. 15:32   >>  15:36 5

MINISTARSTVO ODBRANE

"Eskobarova izjava jasna, ispunjavamo NATO obaveze"

Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore, pružaju svoj maksimalan doprinos ispunjavanju obaveza iz NATO agende i ostvarivanju svih zadataka na planu dostizanja NATO ciljeva sposobnosti, kao i na jačanju demokratskih standarda neophodnih za dostizanje evropske budućnosti Crne Gore. Kako ističu u saopštenju Ministartva odbrane, izjava zamjenika američkog državnog sekretara Gabrijela Eskobara sa "2BS Forumu“ je jasna, ali zbog medijske interpretacije komentara moderatora, stavljena je u pojedinim medijima i u Atlantskom savezu u sasvim drugi kontekst.

"Naglašavanjem tog konteksta, a posebno dio moderatorovog komentara koji se odnosi da je na zadnjem Samitu NATO neformalno izražen bojazan da je opasno dijeliti sve informacije sa novom Vladom u Podgorici, mediji su interpretirali kao stav Eskobara vezan za to pitanje. On je istakao da ne može govoriti u ime NATO, ali da realna prijetnja postoji i da građani moraju biti toga svjesni.
Medijski fokus interpretacije ove izjave, međutim, nije bio na glavnoj poruci Gabrijela Eskobara, koji je istakao da će sadašnja crnogorska Vlada, uživati podršku SAD sve dok je demokratska i skoncentrisana na evropsku budućnost zemlje", naglašavaju u saopštenju.

Kako su istakli, na zadnjem Samitu NATO prisustvovala je crnogorska delegacija u sastavu: premijer Zdravko Krivokapić, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović i ministarka odbrane Olivera Injac, i dočekana je sa posebnim uvažavanjem i povjerenjem.

"Činjenica je da Crna Gora odlučno pokazuje kredibilnost NATO članice, kroz brojne konkretne aktivnosti koje pripadnice i pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore, realizuje u okviru zajedničkih NATO aktivnosti, misija i zadataka, ali i pojedinačno sa državama saveznicima. Siguran dokaz toga je prisustvo naših pripadnica i pripadnika, na svim aktivnostima i zadacima Alijanse, od čega sa ponosom izdvajamo učešće u misijama NMI - Irak, KFOR-Kosovo i eFP- Letonija, kao i pozicije koje pokrivaju naši oficiri u NATO komandnim strukturama", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore nastavljaju još sigurnije i odlučnije da pružaju doprinos evroatlantskoj agendi, implementaciji NATO strateških i osnivačkih dokumenata, kao i ciljevima Alijanse iz Agende 2030, a povodom toga ističemo da će na sastanku ministara odbrane u sjedištu Alijanse naredne sedmice, prisustvovati crnogorska ministarka odbrane Olivera Injac.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније