Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

17. 10. 2021. 15:27   >>  17:12 12

POPIVODA

Rješenje Uprave o Cetinjskom manastiru bez pravnog dejstva

Eventalno rješenje o upisu Cetinjskog manastira na Mitropoliju crnogorsko-primorsku Srpske crkve pravno je neutemeljeno, jer se po istom pravnom pitanju dva puta ne može pokretati postupak, kao što ne može ni Uprava za katastar i državnu imovinu mimo drugih državnih organa i samostalno odlučivati po žalbama MPC, smatra zaštitnica imovinsko pravnih interesa Prijestonice Cetinje Snežana Popivoda.

Rješenje o upisu imovine Cetinjskog manastira na novog titulara 15. oktobra 2021. godine, kaže, nije uručeno Prijestonici, već se o tome kao i svakolika javnost Crne Gore informisala iz medija.

„To eventualno rješenje ne proizvodi pravno dejstvo iz dva razloga. Prvog, zato što nije pravosnažno i konačno, čak i da postoji, jer na njega ima pravo žalbe nezadovoljna strana, tj. Prijestonica. Drugi razlog je taj da je po istoj stvari već odlučeno prvostepeno i da se predmet nalazi u Ministarstvu finansija po žalbi Mitropolije“, navodi se u izjavi za medije zaštitnice imovinsko pravnih interesa Prijestonice Cetinje Snežane Popivode.

Ona je ukazala da Uprava za katastar i državnu imovinu nije postupila shodno pozitivnim zakonskim propisima ako je donijela rješenje 15. 10. 2021. godine.

„Uprava za katastar i državnu imovinu, postupajući po zahtjevu Mitropolije crnogorsko primorske od 11. 09. 2007. godine, za ispravku pogrešno upisanog prava svojine u listu nepokretnosti br. 915 KO Cetinje I, da se na istim nepokretnostima upiše Manastir Sv. Petar Cetinjski kao vlasnik 1/1, odnosno kao titular prava svojine cpravoslavna Mitropolija Crnogorsko primorska – Manstir Sv. Petar cetinjski Cetinje, donijela rješenje broj 954-119-UPI-1061/2007 od 15. 09. 2014. godine“, navela je Popivoda.

U stavu 1 navedenog rješenja, kako je dodala, odbija se kao neosnovan zahtjev pravoslavne Mitropolije crnogorsko-primorske za ispravku pogrešno upisanog prava svojine u listu nepokretnosti br. 915 KO Cetinje I na Prijestonicu.

„U stavu 2 rješenja je navedeno da se odbija kao neosnovan zahtjev pravoslavne Mitropolije crnogorsko-primorske za brisanje Prijestonice Cetinje iz lista nepokretnosti br. 915 KO Cetinje I kao nosioca prava svojine 1/1 i upis pravoslavne Mitropolije crnogorsko-primorske ili manastira Sv. Petra Cetinjskog kao nosioca prava svojine 1/1“, podsjetila je Popivoda.

Prema njenim riječima, na navedeno rješenje žalbu je izjavio Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa UZP br. 629/12 24. 09. 2021. godine i pravoslavna Mitropolija crnogorsko-primorska 21. 09. 2021. godine.

„S tim u vezi Uprava za katastar i državnu imovinu nas je dopisom broj 954-119-UPI-1061/2007 od 07. 10. 2021. godine obavijestila da je potrebno da u roku od osam dana dostavimo odgovor na žalbu pravoslavne Mitropolije crnogorsko-primorske. U odgovoru na žalbu broj 07-024/21-1534/2 od 11. 10. 2021. godine smo ukazali da je prvostepeni organ u navedenom rješenju pravilno utvrdio sve relevantne činjenice i na temelju istih pravilno primijenio materijalno pravo kada je odbio zahtjev kao neosnovan, te da rješenje nije zasnovano na bitnim odredbama parničnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju i pogrešnoj primjeni materijalnog prava“, kazala je Popivoda.

Ona je pojasnila da se s tim u vezi predmet nalazi u fazi odlučivana kod Ministarstva finasija.

„Takođe, ukazujem na činjenicu da je Specijalnom državnom tužilaštvu u Podgorici predata krivična prijava protiv predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića, Generalne sekretarke Vlade Žane Praščević-Milačić i v.d. direktora Uprave za katastar i državnu imovinu Koče Đurišića zbog osnovane sumnje da su prijavljeni na štetu Prijestonice Cetinje počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz člana 416. st. 3 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, te eventualno i neko drugo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti“, kazala je Popivoda.

Ona je rekla da će ukoliko je tačna informacija o prenosu prava svojine nad Cetinjskim manastirom krivična prijava biti dopunjena.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније