Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z.

18. 10. 2021. 21:05 >> 21:06

NAKON REKONSTRUKCIJE

Otvoren vrtić "Naša radost" u Herceg Novom

Vrtić "Naša radost" u Herceg Novom svečano je otvoren danas nakon višegodišnje rekonstrukcije.

"Vaspitavajući i obrazujući djecu u duhu demokratije, tolerancije i poštovanja osnovnih ljudskih prava, činimo napore da stvorimo fundamentalne temelje društva sjutrašnjice kao produktivnije i uspješnije zajednice.Jedino maksimalnim i kontinuiranim ulaganjem u razvoj djeteta te unapređenjem opštih uslova boravka djece u vrtićima, možemo biti sigurni da ćemo ostvariti njihov maksimalan potencijal .Ovaj moderni vrtić i jeste ulaganje u budućnost djece HN, te i nama kao zajednici pruža osjećaj da smo dio Evrope i savremenih vaspitno-obrazovnih kretanja", izjavila je direktorica vrtića Tamara Živanović.

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić kazala je da se jedan od strateških ciljeva njenog resora, definisan strategijom razvoja obrazovanja, odnosi na djecu u predškolskom uzrastu.

"U tom smislu, ovom prilikom bih istakla ozbiljnost sa kojom se pristupilo organizaciji programa predškolskog vaspitanja, u pravcu da svako dijete, aktivno, a uz stručno usmjeravanje od strane vaspitača, razvija lična interesovanja i darovitost, što ima za cilj podsticanje ličnog i grupnog identiteta svakog djeteta, pružajući mu mogućnost da u većoj mjeri kreira svoje predškolske aktivnosti", izjavila je Bratić, dodajući da ulaganje u infrastrukturu ovakvih objekata stvara osnovu za značajno unapređenje i modernizovanje predškolskog obrazovanja u našoj zemlji, a samim tim i uslove za kvalitetniju i bolju edukaciju naših mališana.

"Povod današnjeg okupljanja je primjer kako se kroz jedinstvenu politiku i zajedničke napore daje doprinos izgradnji bolje budućnosti za naše najmlađe", zaključila je ministarka i poručila da je dječiji osmijeh najveća i najdragocjenija nagrada za sav uloženi trud i zalaganje.

Državni sekretar Ministartva kapitalnih investicija Marko Perunović naveo je da je rekonstrukcija objekta izvedena u okviru projekta "Program energetske efikasnosti u javnim zgradama", te da su sredstva za realizaciju projekta obezbijeđena iz kredita i donacije, po osnovu ugovora potpisanih sa KfW bankom u iznosu od 22,274 miliona eura.

"Što se tiče predškolske ustanove „Naša radost“ u Herceg Novom, vrijednost izvedenih radova na rekonstrukciji objekta iznosi 2,4 miliona eura, pri čemu je dio radova finansiran iz kredita, a dio iz budžeta Crne Gore. Izvođenje radova je trajalo 17 mjeseci. Rekonstrukciji objekta su prethodili radovi na sanaciji klizišta. Naime, objekat nije u upotrebi od 2016. godine, kada je konstatovano da na objektu postoje značajna oštećenja, a koja su posljedica stanja konstrukcije i djelovanja klizišta", objasnio je Perunović i naglasio da je unapređenje energetske efikasnosti prepoznato kao jedan od ključnih segmenata politike EU, koja se odnosi na smanjenje negativnog uticaja na klimatske promjene, a koju slijedi i Crna Gora.

Željko Uljarević, direktor kancelarije Njamačke razvojne banke u Crnoj Gori istakao je da KFW projekte energetske efikasnosti realizuje već nekoliko godina u svim zemljama regiona, u saradnji sa odgovarajućim Ministarstvima i da su ovim projektima obuhvaćeni obrazovni i socijalni objekti, kao i pojedine administrativne zgrade.

"Vrtić koji danas otvaramo, jeste drugi objekat u Opštini Herceg Novi koji je finansiran u okviru ovog projekta. Za realizaciju u 3. fazi predviđeno je ukupno dodatnih 18 objekata. Efekti ovakvih projekata su višestruki i dalekosežni. Pored smanjenja potrošnje energije i time pozitivnog uticaja na klimatske promjene, ostvaruje se i značajan ekonomski efekat kroz angažman domaćih preduzeća, ali najvažniji jeste, svakako, socijalni i društveni efekat, kroz poboljšane uslove rada svih zaposlenih i boravak naše djece", zaključio je Uljarević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније