Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

19. 10. 2021. 14:23 >> 14:29
1

PO UZORU NA ČLANICE EU

"Garancija za mlade" bolja šansa za školovanje i posao

Po uzoru na slične šeme u državama članicama EU, projekat "Garancija za mlade", opredijeljen je da podrži svaku osobu mlađu od 30 godina koja nije zaposlena, u školovanju ili obuci (tzv. NEETs). Ova šema mladim ljudima omogućava kvalitetnu ponudu zapošljavanja, pripravništva, učenja uz rad ili kontinuiranog osposobljavanja i obuke tokom četiri mjeseca nakon završetka školovanja ili gubitka posla, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomskog razvoja.

Kako pojašnjavaju 14. oktobra Evropska komisija, zajedno sa Međunarodnom organizacijom rada (MOR), Evropskom fondacijom za obuku (EFT) i predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana pokrenula je prvu fazu procesa koje će dovesti do formulisanja Plana implementacije Garancije za mlade u svim zemljama Zapadnog Balkana do juna 2022. godine.

Relevantne institucije i akteri sa Zapadnog Balkana dobiće podršku MOR-a i EFT-a prilikom koncipiranja, implementacije i unapređenja šema Garancije za mlade.

"U okviru Instrumenta EU/MOR-a za tehničku pomoć, institucije zemalja na Zapadnom Balkanu imaju pristup ekspertskoj pomoći i savjetima o politici zasnovanoj na potražnji, koji se realizuju u kratkom roku. Stručne misije MOR-a i ETF-a koje je moguće organizovati u kratkom roku podržaće pregled stanja, mapiranje, pripremu dokumenata i analitičke aktivnosti, kao i tehničke seminare, istraživanja i naprednu obuku. MOR i EFT omogućiće više razmjena stručnih znanja, kao i razmjenu politika na nivou regiona i zemalja o konkretnim tehničkim dimenzijama Garancije za mlade. Ovaj instrument politike je osnovni prioritet u okviru Ekonomsko-investicionog plana EU za region. Kao takav, može biti katalizator za ostvarivanje mogućnosti zapošljavanja mladih ljudi u zelenoj, digitalnoj i kreativnoj ekonomiji, kao i sektoru njege", navodi se u saopštenju.

Kako je Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) nosilac aktivnosti na implementaciji Garancije za mlade u Crnoj Gori, uz ekspertsku pomoć MOR-a nastaviće posvećen rad na savladavanju izazova u pogledu nezaposlenosti mladih koje je pandemijska kriza dodatno akcentirala.

"Ministarstvo i MOR sarađivaće i raditi na strukturnim reformama i inovacijama koje će dovesti do kreiranja novih karijernih mogućnosti za mlade", ističu u MER-u.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније