Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

19. 10. 2021. 14:53   >>  15:10

KRIVIČNA PRIJAVA

"Kusovac nenamjenski trošio novac Opštine Tivat"

Opština Tivat podnijeće krivičnu prijavu protiv bivšeg predsjednika Opštine Siniše Kusovca zbog nenamjenskog trošenja sredstava, a koje se tiču izgradnje saobraćajnice MR2 na Luštici čime je znatno oštetio gradsku kasu, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare lokalne uprave.

Aktuelni predsjednik Željko Komnenović podsjetio je da su dolaskom na vlast zatekli praznu kasu i milionske dugove, kao i situaciju da nedostaju sredstva za finansiranje izgradnje saobraćajnice MR2.

Podsjetio je da je Luštica bay preko Vlade Crne Gore prebacila oko 903.000 eura Opštini za izgradnju ove saobraćajnice.

"Po zakonu o finansiranju lokalne uprave Opština je bila obavezna da sredstva čuva na posebnom računu i da ih može upotrijebiti isključivo za pomenuti projekat, što se nije desilo", kaže Komnenović.

Kako tvrdi, ovo je dokaz da je bivši režim u Tivtu koristio gradsku kasu za jačanje svoje partijske infrastrukture, te da su narodne pare korišćene u jačanju pozicija Demokratske partije socijalista, što je dovelo do lošeg stanja kompletne gradske infrastrukture.

"Ovo je tek početak priče. Naša namjera je da do kraja ogolimo postupanje DPS režima i njihovo rukovođenje opštinom u proteklom periodu. Jedna od tih stvari će biti i preispitivanje stambenih kredita i načina na koji su dijeljeni", poručio je Kmnenović.

Kako navode u saopštenju Opštine, advokat Predrag Savić, koji zastupa lokalnu upravu u ovom slučaju, pojasnio je da će krivična prijava protiv Siniše Kusovca biti podnijeta pred nadležnim sudom u Kotoru za krivično djelo nesavjesnog rada u službi. Za ovo krivično djelo zaprijećena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

"Riječ je o kršenju zakona o finansiranju lokalne uprave. Ni jedno tužilaštvo ne može da zažmuri na izvršenje ovog krivičnog djela.
Ukoliko tužilaštvo ne bude sprovelo detaljnu finansijsku istragu poslovanja bivše vlasti, mi ćemo sprovesti samostalnu istragu angažujući kvalifikovane forenzičare ekonomske struke kako bi pomogli u razotkrivanju načina na koji je novac trošen", kaže Savić.

On je izrazio sumnju da je prethodna vlast novac trošila na fiktivne ugovore, kao i da je bilo pranja novca što će takođe biti predmet istrage.

"Ovdje se otvara i pitanje postupanja Ministarstva finansija koje nije reagovalo na ovakvo trošenje sredstava tadašnje vlasti što može značiti i da su imali prećutnu saglasnost tadašnjeg ministarstva", kazao je Savić.

Na presu su podsjetili da je do sada protiv bivše vlasti pokrenuto sedam istražnih postupaka i poručili da se na tome neće stati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније