Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

19. 10. 2021. 18:23 >> 18:24
1

IZVJEŠTAJ EK

Napredak RTCG vidljiv, izbjeći političke uticaje

Nakon imenovanja novog Savjeta RTCG u junu 2021. i naknadnih promjena rukovodstva u toj medijskoj kući, javni servis Crne Gore je počeo da prikazuje politički raznolikije sadržaje. Medijska scena je ostala visoko polarizovana, navodi se u Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore.

"Potrebno se zaštititi od bilo kakvog oblika političkog pritiska ili uticaja na RTCG i nastaviti sa obnavljanjem uređivačke nezavisnosti i profesionalnih standarda. Dovršiti reviziju pravnog okvira u oblasti medija u stalnom dijalogu sa medijskom zajednicom i civilnim društvom, uz osiguravanje dosljedne primjene novog zakonodavstva u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima", navodi se u Izvještaju.

Dodaju da je Crna Gora postigla određeni nivo pripreme u oblasti slobode izražavanja.

"Sve u svemu, postignut je ograničen napredak tokom izvještajnog perioda i samo djelimično su adresirane prošlogodišnje preporuke. Revizija pravnog okvira je u toku, kako bi se riješila dodatna pitanja identifikovana u Zakonu o medijima za 2020. i Zakonu o javnom RTV servisu RTCG, kako bi se upotpunio novim zakonom o audio-vizuelnim medijima i osiguralo njihovo potpuno usklađivanje sa EU standardima", navodi se u izvještaju.

Kako dodaju, potrebni su dodatni napori da se ograniče efekti dezinformacija i mrežnog uznemiravanja i govora mržnje, uz osiguranje da takve mjere ne ograničavaju nesrazmjerno slobodu izražavanja.

U otklanjanju nedostataka, Crna Gora bi, navode, posebno trebala da pojača napore za efikasno istraživanje, vjerodostojno rješavanje i adekvatno sankcionisanje slučajeva napada na novinare.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније