Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

21. 10. 2021. 10:04   >>  11:15 13

GALIĆ

Ne razmišljamo o zaključavanju, nema novih mjera

Aktuelne epidemiološke mjere u Crnoj Gori ostaće na snazi i naredne dvije sedmice, kazao je na konferenciji za medije direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić i dodao da se sada ne razmišlja o zaključavanju Crne Gore. On je naveo i da su osam od 10 preminulih pacijenata bile nevakcinisane osobe.

Galić je naveo da imunizacija vodi ka dodatnoj liberalizaciji mjera. “Sada se ne razmišlja o zaključavanju Crne Gore, ali pratimo situaciju i shodno njoj mjere će biti prilagođavane. Konkretno, aktuelne mjere ostaće na snazi naredne dvije sedmice”, poručio je Galić.

Osam od 10 preminulih pacijenata su bile nevakcinisane osobe

On je naveo da je od 1. avgusta do 18. oktobra 2021. godine u Crnoj Gori je zaraženo 36.515 ljudi. Oporavilo se 98,9 odsto.

"Nažalost, 1,1 odsto zaraženih je preminulo. Osam od 10 preminulih pacijenata su bile nevakcinisane osobe. Svi preminuli mlađi od 40 godina su takođe bili nevakcinisani. Bez obzira na to što su neposredni uzročnici smrti bili najrazličitiji, zajednčki imenilac im je to što su svi bili nevakcinisani. Najviše preminulih je između 70 i 79 godine", kazao je Galić.

Institutu za ljekove i medicinska sredstva, kao što su i saopštili, podnijet je zahtjev za uvoz dodatnih količina vakcine Sputnik V, 40 hiljada doza, koji se trenutno nalazi u postupku stručne procjene.

"U Institutu se svaki zahtjev procjenjuje u skladu sa propisanim postupcima kojima su implementirani evropski i međunarodni standardi koji garantuju kvalitet, bezbjednost i efikasnost lijeka. U skladu sa zakonom, za imunološke ljekove odobrava se svaki pojedinačni uvoz, odnosno vrši kontrola kvaliteta prije njihovog stavljanja u promet, odnosno upotrebe. Prema informacijama iz CInMED-a, odluka u vezi sa upotrebom Sputnjika V biće poznata u toku narednih sedam dana i to će biti konačna odluka u vezi sa primjenom ove vakcine koju dio građana uporno čeka i mi smo je obezbijedili", naveo je Galić.

Kazao je i da koristimo vakcine koje preporučuju Evropska agencija za ljekove i medicinska sredstva i Svjetska zdravstvena organizacija.

"To ne znači da ne treba da se primjenjuju druge vakcine koje su, u slučaju Crne Gore, prethodno ispitane i za koje CInMED garantuje kvalitet, bezbjednost i efikasnost. S druge strane, Sputnjik V se koristi u 70 zemalja svijeta – od regiona, Srbije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine do nekih zemalja članica EU poput Mađarske. Zdravlje građana je prioritet, a vakcinacija, pokazuju podaci i iz naše zemlje, u najvećem procentu štiti od najtežih oblika bolesti", naveo je Galić.

80% pacijenata su nevakcinisani

Na bolničkom liječenju uslijed COVID 19 infekcije ili njenih posljedica u Crnoj Gori se nalazi 354 pacijenta. To je oko osam odsto manje u odnosu na dvije sedmice ranije, navela je direktorica KCCG Ljiljana Radulović.

“Najveći broj pacijenata je smješten u Kliničkom centru Crne Gore. Kod nas se liječi 126 pacijenata. Osamdeset odsto pacijenata su nevakcinisani građani. Podaci iz naše bolnice podržavaju sve svjetske naučne studije koje ukazuju da imunizacija, u najvećem procentu, štiti od razvoja najtežih kliničkih slika”, navela je Radulović.

Naglasila je i da su u KCCG sve češći prijemi pacijenata nakon preležane bolesti, pa se ljekari, osim protiv same infekcije, bore i protiv njenih posljedica koje su sve žešće, a to se posebno odnosi na srčane i moždane udare.

“COVID 19 je opasan po sebi, ali njegove reperkusije mogu da budu znatno ozbiljnije. Zato je važna vakcinacija protiv korona virusa: ona je podrška vašem postojećem imunom sistemu da se bori i, i najčešće, u konačnom i izbori protiv ove bolesti i svih naknadnih posljedica. Kada se vaš organizam umori, imunitet kog stvara vakcina je najbolji saveznik ljekara koji se bore za vaše zdravlje i za vaš život”, navela je Radulović.

Ona je navela i da je trenutno zauzeto 66 odsto smještajnog kapaciteta za COVID pacijente.

Obezbijedili 920 hiljada doza vakcina

Generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja Dr Slađana Ćorić, kazala je da Ministarstvo zdravlja ne želi da vakcinacija protiv korona virusa bude posljedica pritiska već lična odluka koja proizilazi iz svijesti o očuvanju ličnog i javnog zdravlja.

“Ja ću vam, kao dugogodišnji ljekar koji je donedavno radio sa najtežim COVID pacijentima, reći da građani koji su na bolničkom liječenju najviše žale što se nijesu imunizovali na vrijeme. Dok se bore za vazduh koji im je sada luksuz a do juče su svaki dah uzimali zdravo za gotovo, nadaju se da će izaći živi izaći iz bolnice, sami sebi obećavaju da će se čim prije vakcinisati”, navela je Ćorić.

Ona je saopštila da je od proljeća 2021. godine do danas, Ministarstvo zdravlja  uspjelo da obezbijedi 920 hiljada doza vakcina, a uskoro stiže još najmanje 100 hiljada doza.

U ovom trenutku Crna Gora raspolaže sa preko 375 hiljada doza vakcina. Od toga: Sinofarm – oko 250 hiljada hiljada, Fajzer – preko 80 hiljada, Sputnik V – 40 hiljada koje su u procesu ispitivanja, Astra Zeneka – oko pet hiljada

“Podsjećam da u Crnu Goru, kao donacija Turske, uskoro stiže i 100 hiljada Sinovak vakcina. Ovo je odličan rezultat u procesu nabavke vakcina i Ministarstvo zdravlja je zadovoljno što građani Crne Gore odavno bukvalno mogu da biraju kojom vakcinom će se imunizovati protiv korona virusa iako ih mi sve ravnomjerno tretiramo”, navela je Ćorić.

Podsjetića da nije slučajno što su, nažalost, svi mlađi od 40 godina koji su izgubili borbu protiv korona virusa bili nevakcinisani.

“Još jednom, kao ljekar, molim sve građane da ne oklijevaju i da, dok su na vrijeme, pođu na najbliži vakcinalni punkt kako njihova naredna stanica ne bi bio KCCG ili neka druga bolnica u Crnoj Gori. Imunizacijom, u najvećem broju slučajeva, čak i ako se razbolite, znate da raspolažete jačim imunim sistemom u odnosu na nevakcinisane”, poručuje Ćorić.

Komisije kontrolišu kvalitet liječenja

Generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja dr Slađana Ćorić, kazala je da Ministarstvo zdravlja formiralo tri komisije koje obilazi sve bolnice posebno kovid bolnice i kontrolišu kvalitet liječenja.

“Kontrolisane su bolnice, Bar, Kotor, Nikšić, Pljevlja. Sljedeće sedmice idemo za Bijelo Polje. Sva medicinska dokumentacija se gleda. Nažalost broj preminulih je takav kakav jer imamo pad vakcinisanih. Mi nemamo dovoljan broj imunizovanih koji bi dobili lakšu sliku u bolničkim uslovima”, kazala je Ćorić.

Kada se sumiraju svi podaci, kako navodi, dokumentacija će biti objavljena.

“Radi se na terenu da se što adekvatnija zaštita obezbijedi”, kazala je Ćorić i građane pozvala na razumijevanje jer se, kako je kazala, radi u otežanim uslovima. Ona je navela da su kovid pacijentima dostupne sve terapije. 

U KCCG nema primjedbi na liječenje kovid pacijenata 

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović je kazala da se vrše stalne kontrole kvaliteta liječenja.

“Smrtnost u KCCG nije ništa veća kada uporedimo broj hospitalizacija u odnosu na broj prijema, ne odudara od onoga što odražava kvaliteta tretman u Zapadnoj Evropi. Toga moramo da budemo svjesni”, poručila je Radulović.

Ona je kazala da Službi za zaštitu prava pacijenata KCCG nije dostavljena nijedna primjedba na kvalitet liječenja kovid pacijenata. 

I dr Galić je naveo da je smrtnost povezana sa nedovoljnim brojem vakcinisanih.

“Vakcine štite od smrtnih ishoda”, saopštio je Galić.

Od 20. septembra do 3. oktobra preminulo je 85 kovid pacijenata, a od 4. oktobra do 18. oktobra 89 osoba, naveo je Galić.

 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније