Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 12. 2013. 12:24   >>  12:28 3

KOLEGE IZ HRVATSKE

Novinari Crne Gore, ujedinite se

Novinari u Crnoj Gori moraju se organizovati i naći minimum zajedničkih interesa, jer on uvijek postoji. Ako ništa drugo, onda je to borba za bolje radne uslove, bolju platu i redovno ispunjavanje obaveza koje poslodavci imaju prema zaposlenima, ocijenila je hrvatska novinarka i potpredsjednica Međunarodne federacije novinara Jasmina Popović.

 

Popović, koja je u tri mandata bila predsjednica Sindikata novinara Hrvatske (SNH), u intervju za Portal RTCG ocijenila je da je udruživanje crnogorskih novinara jako važno. Bila je i članica pregovaračkog poglavlja 21, koje se odnosi na medije, tokom pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji.

Stoga poručuje da će Brisel novinare u Crnoj Gori tretirati zavisno od toga kako se predstavnici crnogorske “sedme sile” postave.

Kakva su iskustva Hrvatske kad je riječ o poglavlju 21, koje se odnosi na pitanje medija?

Kad se uđe u kandidaturu za Evropsku uniju (EU) onda je jedan od uslova da se uskladi zakonodavstvo sa onim koje važi na području EU. Ako to imate, onda Evropska komisija neće praviti veće probleme. Ono što se pojavljuje kao problem nakon što se završe pregovori je da postanete svjesni nekih mana u tom zakonodavstvu. Onda se ispostavi da jedno može pisati na papiru, a u praksi bude drugačije.

Šta to konkretno znači kad je u pitanju praksa?

Mi smo imali primjer iz Zakona o medijima koji je nama bio vrlo zanimljiv, a to su statuti redakcije. Naš zakon je propisivao da svaka redakcija mora imati svoj statut, kojim se regulišu unutarredakcijski odnosi. Jedan od zahtjeva u većini statuta koji su nudili novinari svojim poslodavcima je bilo sudjelovanje u izboru glavnog urednika na način da se ta osoba koju vlasnik odredi kao potencijalnog kandidata da se o njemu izjašnjava redakcija. I da ako dobije više od 50 odsto glasova, smatra se da ima potvrdu redakciju da radi taj posao. U zakonu je stajalo da se mora imati statut, ali nijesu bile propisane sankcije za onaj medij koji nema statut, pa smo godinama bili bez statute, jer vlasnici medija nijesu htjeli pristati na to da zavise od volje novinara prilikom izbora urednika, pa je njihov izbor bio ujedno i konačan. Recimo, na HRT-u oni su pristali da se novinari izjašnjavaju, ali se to percipira kao savjetodavna uloga novinara. Oni se mogu izjasniti, ali iako ta osoba na dobije iznad 50 odsto ona može biti imenovana voljom direktora HRT-a. U ostalim medijima nije bilo statuta donedavno, a ljetos su većina usvojili statut.

Što će crnogorskim medijima konkretno donijeti otvaranje tog pregovaračkog poglavlja?

Ne znam kakva je vaša legislativa, što od zakona imate, a što nemate. Profit za novinare postoji ako se organizujete ranije i vidite što je to što vam nedostaje. I sada, prije nego uđete u tu fazu tražite od vlasnika da se u pregovorima sa njima dođe do nekih standarda. Ako to ne napravite vi, onda će to raditi vlasnici, a onda ste vi isključeni kao partner. Postoji šansa da novinari u Crnoj Gori nametnu neke teme koje su vama zanimljive. O tome kako će Brisel tretirati novinare u Crnoj Gori zavisi od novinara u Crnoj Gori. Ako se ukaže na neke probleme koje vi ovdje imate, bilo da je riječ o vlasničkoj strukturi, ili nedovoljno razvijenoj demokratiji, onda ćete vi dobiti podršku da se ti problemi rješavaju, ali vi sad morate na sebe preuzeti određenu ulogu.

Koliko ste upoznati sa medijskom scenom u Crnoj Gori i kako je komentarišete?

Sa vašom medijskom scenom sam upoznata vrlo površno. Kako imate novi Sindikat medija, informacije su počele dolaziti. Do tada nijesmo imali informaciju o Crnoj Gori i još nekim zemljama, ali znam da je problematična scena, da imate puno napada na novinare, kršenja njihovih prava...

Da li to može biti problem tokom pregovora u tom poglavlju?

Stanje medija nije pitanje samo određenog poglavlja, to je pitanje ukupne spremnosti da zemlja uđe u EU. Stanje u medijima je vrlo bitno. Mi smo imali najviše problema sa poglavljem 23 koje tretira pravosuđe, puno manje sa medijima. Mediji su stubovi demokratije.

Koliko je bitno sindikalno udruživanje novinara?

Sindikalno udruživanje je jako bitno u tom smislu. I formiranje aktivnih društava novinara je jedan segment koji se bavi profesionlnim pravima i štiti upravo te djelove slobode, slobode novinara da bude zaista novinar. Sindikalno udruživanje je jako važno u Evropi, to je jedno od osnovnih prava svih zaposlenih u EU. Zato je važno imati sindikat koji je aktivan i imati sindikat koji traži rješenja i partnera u poslodavciima.

Što biste poručili kolegama u Crnoj Gori?

Poručila bih im da se organizuju, da se nađe minimum zajedničkih interesa. On uvijek postoji. Ako ništa drugo borba za bolje radne uslove, bolju platu, redovno ispunjavanje obaveza od strane poslodavca. Svađe i zamjerke međusobne trebalo bi ostaviti po strani. Njih će uvijek biti. Mediji su različiti, vrlo interesno drugačiji jedni od drugih, ali minimum standarda za koji se moraju boriti novinari je nužan da bi se mogao osigurati pluralizam u medijima. Postoje dvije devize koje idu iz međunarodne organizacije. Novinar koji živi u strahu nije slobodan novinar i novinarstvo je javno dobro. Kad se to kaže, to znači da se za novinare u međunarodnoj zajednici traže posebne zaštite jer ispunjavaju važnu društvenu ulogu. Oni su psi čuvari demokratije, pravde i pravednosti. Život u strahu znači život u neizvjesnoti, sve to deprimira novinara.

Igor Pejović

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније