Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

21. 10. 2021. 07:56 >> 07:56

POSJETA NJEMAČKOJ

Jačanje saradnje IJZ i Instituta Robert Koh

Ministarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić Bojović predvodiće delegaciju Vlade Crne Gore tokom zvanične posjete Institutu Robert Koh u Berlinu od danas do ponedjeljka, 25. oktobra. Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, tokom posjete partnerima iz Instituta Robert Koh biće potpisan Memorandum o saradnji ove ustanove sa Institutom za javno zdravlje Crne Gore.

"Memorandumom će se ojačati dosadašnja saradnja koju Ministarstvo zdravlja izuzetno cijeni s obzirom na to da je došla u zahtjevnom trenutku borbe protiv COVID pandemije. Predstojeća saradnja biće posebno usmjerena na sprečavanje i upravljanje epidemijama zaraznih bolesti ali i na bilateralnu razmjenu osoblja u kontekstu studijskih posjeta. Tema od značaja biće i upravljanje Kriznim Operativnim centrom čije se formiranje i izgradnja planiraju i u Podgorici, u okviru IJZCG, a koji će funkcionisati po uzoru na evropske centre", navodi se u saopštenju.

Delagacija će, kako je najavljeno, posjetiti i jednu od najvećih univerzitetskih bolnica u Evropi, Charite.

Iz ministarstva podsjećaju da je ranije u Podgorici formiram Savez kliničkih saradnika Crne Gore (MoCCA) čiji su članovi, pored KCCG i Univerzitetske klinike Charité, još i Institut Robert Koh i Institut za javno zdravlje Crne Gore.

"Očekuje se da Crna Gora dobije podršku i u oblasti unapređenja nadzora nad potrošnjom antibiotika ali i nad infekcijama uzrokovanih rezistencijom na primjenu ovih ljekova. Osim toga, osoblje Univerzitetske bolnice Charite će, kako je najavljeno, pružiti i stručnu pomoć u vezi sa akreditacijom bolnica koju je pokrenula Komisija formirana pri Ministarstva zdravlja Crne Gore", kazali su iz ministarstva.

Delegacija će, takođe, u nedjelju 24. oktobra prisustvovati otvaranju Svjetskog zdravstvenog samita u Berlinu koji se održava pod pokroviteljstvom kancelarke Angele Merkel, predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen, predsjednika Francuske Emanuela Makrona i generalnog dikretora Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa A. Gebrehesusa.

Ministarstvo zdravlja Crne Gore posebno je zahvalno ambasadoru Njemačke u našoj zemlji Robertu Veberu i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji na predanom radu u cilju unapređenja crnogorskog zdravstvenog sistema, a najviši evropski standardi su naš cilj.

Osim ministarke zdravlja, u delegaciji su i direktorica KCCG, dr Ljiljana Radulović, direktor IJZCG dr Igor Galić, epidemiolog Milica Stanišić, rukovoditeljka sistema kvaliteta IJZCG Miljana Pavličić i savjetnik premijera Ananije Jovanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније