Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

23. 10. 2021. 11:30 >> 11:32

OSTVARENA SARADNJA

Kadar IJZ će se usavršavati i u Berlinu

Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore i Institut Robert Koh iz Berlina sarađivaće u oblasti stručnog osposobljavanja, naučnog istraživanja i ostalih javno-zdravstvenih aktivnosti, predviđeno je Memorandumom koji su danas potpsali čelnici tih institucija.

Memoranum su u Berlinu potpisali direktor IJZ-a Igor Galić i predsjednik Instituta Robert Koh Lotarom H. Viler.

Iz IJZ-a su objasnili da je Memorandumom predviđeno nekoliko aktivnosti u oblasti stručnog osposobljavanja, naučnog istraživanja i ostalih javno-zdravstvenih aktivnosti.

“Partnerstvo sa Institutom Robert Koh čiji ugled prevazilazi evropske okvire, a koje je danas formalizovano potvrđuje i status IJZ-a. Zahvaljujući Memorandumu rad našeg IJZ-a biće dodatno unaprijeđen”, poručio je Galić.

Navodi se da je partnerstvo važno, jer između ostalog, podrazumijeva saradnju u sprječavanju i upravljanju epidemijama zaraznih bolesti i njenih dalekosežnih posljedica, poput aktuelne pandemije korona virusa.

IJZCG će sa kolegama iz Berlina raditi i na unapređenju i organizaciji u vanrednim situacijama, promociji javnog zdravlja, nadzoru i praćenju zaraznih i nezaraznih bolesti.

“Važno je da smo dogovorili i razmjenu osoblja pa će naše kolege imati priliku da se na licu mjesta uvjere u najviše i najbolje međunarodne prakse koje će kasnije primijeniti u crnogorskom zdravstvenom sistemu”, istakao je Galić.

Iz IJZ su naveli da je potpisivanju memoranduma u Berlinu prisustvovala i ministarka zdravlja Crne Gore Jelene Borovinić Bojović.

Ona je ocijenila da je pomoć Njemačke od velikog značaja za crnogorski zdravstveni sistem.

Zahvaljujući dosadašnjoj saradnji IJZCG sa Institutom Robert Koh u maju je sprovedena analiza nadzora i odgovora na pandemiju COVID 19 infekcije.

Osim toga osoblje laboratorije za molekularnu dijagnostiku je prošlo obuku za sekvenciranje genoma SARS-CoV-2 i dobilo sertifikate, pa će na taj način nakon pandemije, to značajno pomoći u dijagnostikovanju različitih patogena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније