Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Dan ]

26. 10. 2021. 06:59   >>  07:00

UDRUŽENJE PODSTANARA

Bez riješenog stambenog pitanja 30.000 porodica

Prema procjenama Udruženja podstanara, u Crnoj Gori je oko 30.000 podstanarskih porodica. Socijalne politike stanovanja u našoj državi skoro i da nema, a zabrinjava podatak i da je svaki sedmi građanin u državi podstanar.

"Položaj podstanarskih porodica odavno je veoma loš, rekao bih katastrofalan. Pandemija kovida-19 dodatno je pogoršala život podstanara, ali i ogolila veličinu problema. Naime, radeći anketu (za potrebe UNDP-a) o uticaju virusa korona na podstanare došli smo do alarmantnih podataka. Prošle godine u vrijeme zaključavanja i mjera u borbi protiv pandemije skoro 50 odsto podstanara je ostalo bez posla, a preko polovini onih koji su imali sreću da zadrže posao plate su smanjene za više od 50 odsto. Bila je to paklena godina za podstanare. Država nije skoro ništa uradila po tom pitanju kao što su evropske i svjetske države i te kako imale odgovore", upozorio je u izjavi za "Dan" predsjednik Udruženja podstanara Dragan Živković.

Upozorava da posljednjih mjeseci svjedočimo konstantnom rastu cijena prehramrenih proizvoda, naftnih derivata i svega ostalog.

"Kada platite kiriju i račune (i to ako možete, a rijetki mogu), ne ostaje vam ništa za hranu i ostale životne potrebe. Ne ostaje vam novca ni za potrebe djece, za ljekove, i ostale životno bitne stvari. Država ne da nije adekvatno odgovorila na ovaj problem nego od 90-ih godina nije ni imala adekvatan odgovor po ovom pitanju. Ako računamo da je 'projekat 1000+' (inače hvaljen na sve strane od raznih državnih službenika) odgovarajuće rješenje problema, onda smo zabrinjavajuće neozbiljni. Preko 90 odsto podstanarskih porodica iz raznih razloga ne mogu ni aplicirati za ovaj projekat. Mnogi su i vratili vaučere, dok su neki izabrali manje od većeg zla i upustili se u ovu opasnu avanturu.
Ako govorimo o pomoći države socijalno ugroženim građanima/podstanarima onda to možda najbolje ilustruje nedavna pomoć u visini od cijelih tri litra ulja. Kada je država odobrila subvencije za utrošenu električnu energiju socijalno ugroženim građanima, podstanari su bili diskriminisani. Uslov je bio da ste vlasnik brojila, a podstanari to svakako nijesu. Najava novog projekta "Maršalov plan–Evropa sada" opet će mimoići ogroman broj podstanara jer se među preko 52.000 nezaposlenih nalazi veliki broj podstanara. Znači, i ovog puta bi bili izuzeti iz važnih državnih projekata što je nedopustivo", ukazuje Živković pitajući zar treba dodatno naglašavati ozbiljnost problema ako se zna da svaki četvrti građanin živi na granici siromaštva, a svaki sedmi je podstanar.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније